Duhový pstruh na páře s pomerančem a tymiánem

Duhový pstruh na páře s pomerančem a tymiánem

Dnes jsme si pro vás připravili další úžasný recept. Jde o duhového pstruha, připravovaného na páře. Věděli jste, že příprava pokrmů v páře je velmi zdravým způsobem vaření? 

 

Připravované pokrmy si během ní totiž zachovávají výrazně více živin, vitamínů a minerálů než při jiných tepelných úpravách. Pojďte si spolu s námi připravit úžasně chutného pstruha!

 

Suroviny, které dnes budete potřebovat, jsou následující:

 
  • 200 g nových brambor, které očistěte a rozpulte na polovinu
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 2 polévkové lžíce jogurtu řeckého typu
  • 2 polévkové lžíce nasekané máty
  • 1 kus little gem salátu, kerý omyjte a nakrájejte, můžete použít i salátová srdíčka
  • 2 kusy pstruha duhového, budete potřebovat filety i s kůží
  • 25 g rozpuštěného másla
  • půl čajové lžičky nasucho opražených fenyklových semínek
  • půl čajové lžičky lístků citronového tymiánu
  • na proužky nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
  • vločková sůl na dochucení
  • je možné pokapat olivovým olejem, ale nemusíte

 

Pstruh duhový

 

Postup přípravy je následující:

 
  1. Jako první si připravte brambory. Do hrnce nalijte osolenou vodu. Až se začne vařit, přidejte brambory a vařte je zhruba 8-10 minut do změknutí. Po dovaření je zceďte a nechte okapat na cedníku, až z nich unikne pára, cca 3-4 minuty.
  2. Do ještě horkých brambor přimíchejte jogurt a mátu. Přidejte nakrájený salát, vše osolte a opepřete. Připravené brambory udržujte v teple. 
  3. Do hrnce nalijte vodu asi 5 cm do výšky a přiveďte ji k varu. Nad vroucí vodu upevněte košíček (či jinou vhodnou nádobu) vyložený pečícím papírem. Do něj vložte filety pstruha tak, aby byly kůží nahoru. Vše zakryjte a nechte vařit na páře zhruba 3-4 minuty. Poté opatrně stáhněte a vyhoďte kůži z filetů. Ty posléze potřete rozpuštěným máslem, posypte opraženými fenyklovými semínky, proužky pomerančové kůry a osolte. Pařák znovu zakryjte a vařte na páře zhruba 1-2 minuty, dokud ryba není hotová. Takto připravenou rybu pak podávejte s bramborami a salátem. Pokud chcete, můžete pokapat olivovým olejem. 
 
Odeslat článek známému   Vytisknout