Hřejivý podzimní salát z červené řepy se sýrem a semínky

Hřejivý podzimní salát z červené řepy se sýrem a semínky
Trend zvát do české kuchyně červenou řepu je zase na programu. Ať už na přípravu bájného řepového kompotu, který znáte ze školní jídelny, k jednoduchému pečení s česnekem a tymiánem nebo na lahodný, svěží salát z červené řepy. A protože je řepa nejen chutná, ale oplývá taky hromádkou cenných vitamínů a minerálů, vysloužila si trefnou přezdívku – královna kořenové zeleniny.

Seznamte se: královna kořenové zeleniny

Řepa ve své rudé dužině ukrývá učiněné poklady. Jde především o vysoké množství železa, díky kterému vám pomůže při anémii i silné menstruaci. Když ji zařadíte do svého jídelníčku pravidelně, zásobuje váš organismus následující řadou významných minerálů a vitamínů: betakaroten, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, hořčík, vápník, křemík i jód. A pozor – tady výčet ještě nekončí.

 

Stejně jako jablka červená řepa obsahuje pektin, jenž brojí proti vysokému cholesterolu a působí na optimální stav střev s jejich mikroflórou. Barvivo betain pak chrání játra a přisuzují se mu taky protirakovinné účinky. Kyselina listová silně podporuje lidský plod při vývoji, proto byste se jí jako nastávající maminky rozhodně neměly vyhýbat.

Dopřejte si vitamínové šťávy s šikovnými odšťavňovači

Recept: Jak na lahodný salát z červené řepy

Variant salátů z červené řepy je více. Jedna kuchtička upřednostňuje salát z čerstvé červené řepy, jiná řepu kombinuje se zakysanou smetanou, sýrem, ředkví a tak dál. Náš salát je takovou zlatou střední cestou. Řepu uvaříme, dochutíme sýrem a dokonce i semínky. Jdeme na to?

 
Co potřebujete:
  • 3-4 menší řepy – měly by být co nejtvrdší = nejčerstvější,
  • 2 lžíce kvalitního olivového oleje – nejlépe panenského,
  • 1 lžíce medu,
  • dobrý balkánský sýr nebo řecká feta,
  • 1 lžíce sójové omáčky,
  • 1 citrón,
  • salát, polníček nebo rukola,
  • tymián,
  • slunečnicová semínka.

 

Jdeme na to:
  1. Řepy důkladně omyjte a nakrájejte na plátky. Loupat je můžete, ale nemusíte. Vyskládejte je na plech a podle vlastní chuti dochuťte – pokapejte medem, olejem, sójovkou a pocukrujte lístky tymiánu. Dopravte do trouby předehřáté na 200 °C.
  2. Než se vám řepa upeče (zabere to tak 20 min), nasucho pražte několik hrstí slunečnicových semínek na pánvi, dokud se nerozvoní a nezbronzovatí. Tak akorát pěkně do křupava.
  3. Na talíře si nachystejte salát, na něj položte pečenou řepu, posypte rozdrobeným sýrem. Nakonec nahoru nasypte opražená semínka a nastrouhanou voňavou kůru z citrónu. Zakápněte olejem a nechte si chutnat!

A jak se řepou kouzlíte vy? Přejeme vám slastné chvíle s královnou.

Odeslat článek známému   Vytisknout