Jak na datle sušené v sušičce

Jak na datle sušené v sušičce

Pro svůj vysoký obsah vlákniny a další hodnotné živiny, patří datle mezi velmi zdravé potraviny. Svačinka z datlí vám dodá potřebnou energii, zasytí vás a vy uděláte něco pro své zdraví a pohodu.

Problém je však v tom, že čerstvé datle, které se sklízí cca od září do ledna, nevydrží příliš dlouho. Jsou poměrně choulostivé a mají tendenci se rychle kazit. Proto je jedním ze způsobů, jak jejich trvanlivost prodloužit, jejich usušení v sušičce potravin. Sušené datle lze bez obav skladovat minimálně po dobu jednoho roku. 

 

Sušení je proces, kdy je z ovoce odpařena téměř všechna voda. V zemích původu se zralé datle pokládají na zem a suší se pomocí slunce. Za předpokladu slunečného počasí, by se tento způsob sice mohl praktikovat i v našich zeměpisných šířkách, avšak sušička ovoce je mnohem praktičtější. 

 

Při sušení datlí si dávejte především pozor na správnou teplotu. Pokud byste sušili toto ovoce při příliš vysokých teplotách, mohlo by se stát, že vnější slupka by ztuhla dříve, než by došlo k odpaření vnitřní vlhkosti. 

 

Postup přípravy sušení datlí:

 
  • vyberte zralé plody bez viditelného poškození
  • datle se vzhledem ke své velikosti suší v celku, není potřeba je krájet
  • důkladně je omyjte a zbavte je případných nečistot
  • naskládejte je na tácy, vložte do sušičky, kterou nastavte na teplotu v rozmezí 50-55°C, a poté přístroj zapněte
  • doba sušení datlí se pohybuje kolem 26 hodin, vše je závislé na velikosti a tloušťce ovoce. Po dokončení sušení vždy pečlivě zkontrolujete, zda je ovoce dostatečně vysušené. 
 

Správně usušené datle vám vydrží minimálně rok. Poté dochází ke krystalizaci cukru a jejich chuť již není tak intenzivní. 

 

Datle doporučujeme skladovat v obalech, jenž propouští vzduch, tedy například v krabici, a to na chladných místech. Plastové obaly nepoužívejte, ovoce se v nich rychle kazí.

 

Tip na závěr

 

Pokud by došlo k tomu, že v důsledku dlouhého skladování datle příliš ztvrdly, lze je jednoduše namočit do teplé vody, či do mléka. Datle nasáknou tekutinu a budou opět příjemně měkké.

 

Přejeme mnoho úspěchů a dobré pochutnání. 

 
 
Odeslat článek známému   Vytisknout