Jak na zdravou domácí zmrzlinu

Jak na zdravou domácí zmrzlinu
Už je to zase tady. Na zádech se vám klouže kapka potu, teploměr vypouští veškeré náctky a váš pes si chladí břicho pod keřem. Přichází léto. A s ním taky touha vypadat dobře v plavkách. Je libo zmrzlinu? Krémovou, lahodnou, domácí – zdravou? Nemusíte podlehnout zmrzlináři na rohu, doma si to určitě uděláte líp – tak, aby ani plavky neprotestovaly. Připravit, pozor, mrazíme!

Všude jsou dobré, ale doma na zdravou jedničku

Hanit poctivé zmrzlináře by určitě nebylo fér. Oni to s vámi taky myslí dobře, tedy hlavně s vašimi chuťovými pohárky. Cukry však vzal čert. Tedy zmrzlinář, a dal je do vašeho lahodného kopečku. Doma budete mít obojí – luxusní kulinářský zážitek i zdravou pochoutku. Pojďme na to hodit zmrzlupu.

Vsaďte na přírodní cukry a rostlinné mléko

Víte, že při výrobě domácí zmrzliny nemusíte použít ani gram umělého cukru? Ovoce se obecně pyšní slušnou dávkou přírodních cukrů, které na lžičce budete houpat jedna radost. A kdyby vám to přece jenom bylo málo, sáhněte po poctivém medu nebo třeba sladidle ze stévie, která cukr v krvi vůbec nezvedá.

Při výrobě domácího nanuku si vždycky budete jisti, že si ve skutečnosti pochutnáváte na čerstvém ovoci. Navíc jeho chutě můžete kombinovat, jak se vám zamane.

Co se týče mléčných produktů, které u výroby zmrzliny hrají nezastupitelnou roli, snadno z (diet)etických důvodů sáhnete po jejich rostlinné alternativě. Vynikající je třeba kokosové mléko.

Borůvková, z malin, nebo jahodová?

Využijte sezóny! Vyrazte do lesa, k obsypanému keři, anebo na tržnici a odlovte to nejlepší, co potkáte. Přece jenom, v zimě dovážené ovoce z dalekých krajin není úplně to pravé zmrzlinové. Raději než do supermarketu zamiřte k místním pěstitelům a kupte si ovoce z našich končin. A když takové ovoce svěříte mrazáku, dáte si zmrzku klidně i v zimě, když se bude hodně topit.

Recept na domácí jahodovou zmrzlinu

Co potřebujete:

  • 500 g jahod,
  • 1 plechovku kokosového mléka,
  • sladidlo (dle chuti, cca 2 lžíce medu),
  • výkonný mixér,
  • troška rostlinného mléka (mandlové, sójové, makové,…).

A takto to vykouzlíte:

  1. Všechny suroviny kromě mléka dopravte do mixéru.
  2. Zapněte na maximum a přidávejte postupně trošinku mléka. Nešetřete opatrností, abyste to neměli moc řídké. Po pár minutách byste měli mít hotovo.
  3. A teď máte 2 možnosti:
  • Buď dáte zmrzlinu na několik hodin mrazit, s tím, že ji musíte pravidelně promíchávat – to aby si zachovala žádanou krémovou konzistenci.
  • Nebo, pokud vlastníte prozíravý zmrzlinovač Zoku, máte to zmražené raz dva - tedy přesně za 7 minut. A budete mlsat hned!

Přejít na zmrzlinovače Zoku

 

Taky si jahody můžete zmrazit ještě před mixováním, ale to se hodí spíše v případě, že se chystáte sníst naráz všechnu zmrzlinu. A taky, kdo by chtěl přijít o ten pecka nanukový tvar, který Zoku vykouzlí?

Sdílejte recept na zdravou domácí zmrzlinu na Facebooku, ať se osvěží taky vaši přátelé!

Odeslat článek známému   Vytisknout