Tajemství zeleninových polévek z mixéru

Tajemství zeleninových polévek z mixéru
Už jste svou polévku někdy svěřili mixéru? Že ne? Tak to koukejte rychle napravit, protože krémové zeleninové polévky jsou ten nejgruntovatější kousek v celém polévkovém světě. Vážně. Jsou lahodné, syté, zdravé a – připravíte je cobydup, přičemž ani kapsa si nestěžuje. Jdeme na to?

Polévkománie osvěží vaši kuchyni

Krémové zeleninové polévky jsou jedna velká lahoda. Samozřejmě záleží, po jakých ingrediencích sáhnete – určité druhy zeleniny jdou dohromady se specifickými druhy koření. A když tato tajemství znáte, vaši strávníci se budou olizovat možná až na spánkové kosti.

Základem po takovou polévku je zelenina. Někdy s cibulkou, bramborem, jindy se zázvorem, česnekem nebo koriandrem. Když ji nejprve jemně podusíte na dobrém másle nebo kvalitním oleji, bude se tak tetelit, až se rozvoní a pustí svoji chuť. A to chcete. Potom přichází na scénu vývar, který rozvášněnou zeleninu spláchne a přichází milenecké objetí. To taky chcete.

Nakonec vás čeká vyvrcholení – totiž budete polévku mixovat. Po aktu a ustálení hladiny dochutíte solí, pepřem nebo třeba muškátovým oříškem.

Máte rádi, když to křupe? Nasucho opražte slunečnicová semínka na pánvi a vsypte navrch plného talíře.

Polévkové variace: neznejte mezí

Už jste určitě slyšeli o brokolicové polévce, hráškovém krému či krémové česnekačce. No, a což takhle pórkovo-bramborový krém nebo mrkvová polévka se zázvorem? Kulináři, to už je jiná liga.

Večeři se sladko pikantním nádechem východu budete mít na talíři, než znova odbije celá. A kombinace s poctivým celozrnným chlebem vám pak ještě nedá dlouho spát.

Dýňová polévka pohladí v podzimu

V Česku jsme si v posledních letech oblíbili dýňovku. A to hlavně na podzim, protože to se dýně vesele kutálí všude možně. Je typickou představitelkou krémových zeleninových polévek – sytá, jemná, jednoduchá na přípravu a vynikající chuti.

A tak se do ní pustíme. Potřebujete:

  • 1 kus dýně (ideální je druh hokaido),
  • 1 l zeleninového vývaru,
  • 1 cibule,
  • sůl,
  • muškátový oříšek.

A takto to vykouzlíte:

Umyjte dýni, rozpulte a lžičkou vydlabejte semínka a „pavučinky“, ve kterých drží. Pokrájejte ji na kostky a lehce poduste na másle společně s cibulkou na proužky. Až se rozvoní, přilijte vývar a pomalu vařte do změknutí. Někdo přidává i kokosové mléko – a má to něco do sebe. Dopravte ji do mixéru. Pokud váš mixér umí taky vařit, tento bod vynechte.

Podívat se na MIXÉR

Rozviřte chutě, a potom se lžičkou přesvědčte, jestli to ještě něco nepotřebuje. Sáhněte po struhadle a hladinu jemně pocukrujte muškátovým oříškem. A teď už je to gruntovní dítě na světě.

Nechte si chutnat a klidně se nám tu pak pochlubte, co se to narodilo zrovna vám!

Odeslat článek známému   Vytisknout