Vepřová panenka na sous-vide způsob

Vepřová panenka na sous-vide způsob

Dali byste si šťavnatou a dokonale připravenou vepřovou panenku? Ale netroufáte si na její přípravu? Máme pro vás řešení! Je jím metoda sous-vide!

V posledních letech se stávají trendem moderní způsoby přípravy pokrmů. Děje se tak nejen proto, že lidé rádi objevují nové věci, ale také z toho důvodu, že se snaží o zdravější způsob stravování. A trh na to pochopitelně reaguje a snaží se tyto jejich potřeby uspokojit. 

 

Jednou z těchto novinek ve způsobu přípravy pokrmů je metoda sous-vide. O co se tedy jedná?

 

Metoda sous vide

Jedná se kulinářskou metodu, která pochází z Francie. Velmi zjednodušeně řečeno jde o vakuové(pomalé) vaření, které francouzští kuchaři zručně ovládají, a které patří mezi jejich oblíbené způsoby přípravy pokrmů. 

 

Jeho princip spočívá v tom, že se maso, či daný pokrm, který se chystáte vařit, zabalí do vakuového obalu a poté se delší dobu připravuje ve vodní lázni při výrazně nižších teplotách, než je bod varu. Obvykle se jedná o teploty v rozmezí 55-60 °C.

 

Tento způsob přípravy lze tedy uplatnit u všech druhů potravin. Můžete si takto předpřipravit maso z vepřové panenky a poté, co je maso uvařené pomocí této metody, ho jen opravdu krátce orestujete na pánvi, bude stačit několik minut. Tímto způsobem si maso můžete připravit dokonce i několik dní dopředu. 

 

Vepřová panenka

 

Zajímavostí této metody je, že ji lze využít například i k přípravě jiných druhů potravin, jako je ovoce, zelenina a ryby. Ale také k přípravě dezertů!

 

Sous-vide u vás doma

Pro přípravu pokrmů touto metodou v pohodlí vašeho domova budete přeci jen potřebovat několik pomůcek. Jako první bude zapotřebí obstarat si sous-vide vařič, který se podobá ponornému teploměru. Jedná se vlastně o takový tyčový vařič, který ohřívá vodu a umožňuje tak přípravu pokrmu touto metodou. 

 

Dále budete potřebovat větší nádobu na vodu, ideálně vyšší hrnec, ve kterém budete potraviny touto metodou připravovat. Také nezapomeňte na speciální sáčky, potřebné pro přípravu pokrmů. Eventuelně vám stejnou službu prokáže i multifunkční hrnec, jenž je vybaven funkcí pomalého vaření. 

 

Šťavnatou a propečenou panenku si určitě ráda dá většina z vás. Ovšem připravit ji tak, aby bylo maso měkké a nevysušené, je mnohdy poměrně složité a méně zdatní kuchaři s tím mohou mít problém. Avšak pomocí metody sous-vide bude vaše maso dokonalé ve všech směrech.

 

Ingredience, které budete pro přípravu vepřové panenky potřebovat, jsou následující:

 
  • 1 kg vepřové panenky
  • 2 stroužky česneku
  • řepkový olej
  • sůl a pepř
 

Postup přípravy pokrmu:

 
  1. Vepřovou panenku zbavte nečistot a vložte ji do vakuovacího sáčku pro vaření touto metodou. Máte-li k dispozici vakuovačku, využijte ji pro zabalení masa. Připravte si multifunkční hrnec, naplňte jej vodou, vložte do něj vařič a předehřejte si vodní lázeň na teplotu 58 °C. Vložte do něj zavakuované maso a vařte je po dobu 1,5 hodiny.
  2. Po uplynutí tohoto času budete mít vaše maso předpřipravené. Otevřete pytlík a nechte maso vyvětrat. Mezitím si oloupejte česnek a nakrájejte jej na tenké plátky.
  3. Vychladlou panenku nakrájejte na menší steaky, osolte ji a opepřete. Na pánvi si rozpalte olej, posléze do něj vložte nejprve plátky česneku a pak steaky z vepřové panenky. Restujte je z obou stran zhruba 2-3 minuty, po této době budou připraveny na medium rare. Poté maso vyndejte z pánve a zabalte je na pár minut do alobalu. Cca po 3 minutách můžete panenku podávat, například s opečenými bramborami, či lehkým salátem.

 

Vepřová panenka

Výhody metody sous-vide

Mezi hlavní bonusy tohoto způsobu přípravy masa, a nejen jeho, patří hlavně to, že není potřeba maso zdlouhavě marinovat, připravovat a vůbec se snažit o to, aby nebylo vysušené, či bez chuti. Stačí vám jen minimum ingrediencí a příprava samotná vám zabere výrazně méně času. Maso je díky této metodě perfektně šťavnaté samo o sobě není potřeba jej dále upravovat. Nejen z tohoto důvodu se tato metoda přípravy hojně využívá i ve špičkových restauracích. Pořízení vybavení pro přípravu jídla metodou sous-vide určite nebudete litovat!

 

A nyní nám už nezbývá než popřát vám dobrou chuť!

 
Odeslat článek známému   Vytisknout