Víte, co a jak odšťavnit?

Víte, co a jak odšťavnit?
Možná se vám už stalo, že jste vzali do ruky nějaký kus ovoce nebo zeleniny a přemýšleli jste nad tím, zda by šel využít k odšťavnění nebo ne. V tomto článku naleznete seznam nejlepších plodin k odšťavnění i s krátkým návodem jak na to.

Ananas – Čím těžší ananas, tím zralejší a sladší je. Odstraňte listy, oloupejte ho a vyřízněte dřevitý vnitřek.

Avokádo – Avokádo se kvůli své konzistenci na odšťavnění vůbec nehodí. Raději jej spolu se šťávou rozmixujte.

Banány – Stejně jako avokádo se na odšťavnění vůbec nehodí. Raději ho také rozmixujte.

Borůvky – Opatrně je opláchněte v sítku.

Brokolice – Po důkladném omytí můžete brokolici odšťavnit úplně celou, včetně košťálu.

Broskve – Omyjte, překrojte napůl a vyjměte pecku.

Brusinky – Čerstvé brusinky opláchněte a mixujte spolu se sladkým ovocem a zeleninou, jelikož jsou trpké.

Cantaloupe – Odstraňte slupku i semínka melounu.

Celer kořen – Celer raději oloupejte, jelikož v jeho členitém povrchu můžou zůstat zbytky hlíny.

Celer stonek – Můžete odšťavnit i s listy.

Cibule – Postupujte s ní opatrně, protože ve šťávách umí být velmi silná. Oloupejte vnější papírovou slupku, nakrájejte na menší kusy a odšťavněte.

Citron – Oloupejte, ale ponechte co nejvíce bílé části. Ta obsahuje důležité látky pro vstřebávání vitaminu C a také mnoho antioxidantů.

Česnek – Rozdělte na stroužky a ty oloupejte. Chuť česneku je ve šťávách velmi silná, dávejte proto pozor na jeho množství.

Chřest – Stonky důkladně umyjte a vkládejte do odšťavňovače dolní částí napřed.

Granátové jablko – Pro snadnější vyjmutí semínek z granátového jablka existuje trik. Rozkrojte plod napůl a poté ponořte do mísy s vodou. Až zde začněte vybírat semínka ven. Takto vám nebude šťáva stříkat všude okolo. Bílé části navíc vyplavou na hladinu, kdežto těžší semínka se ponoří. Ty potom odšťavněte.

Grep – Stejně jako u citronu grep sice oloupejte, ale snažte se ponechat co nejvíce bílé části. Ta obsahuje důležité látky pro vstřebávání vitaminu C. Pecky můžete také ponechat.

Hroznové víno – Umyjte a oddělte jednotlivé kuličky z hroznu. Poté odšťavněte.

Hrušky – Po omytí a odstranění stopky můžete klidně odšťavnit celé, včetně pecek.

Jablka – Před odšťavněním odstraňte jadérka a stopku.

Jahody – Výborné a velmi jednoduché ovoce pro odšťavnění. Stačí jen umýt a vložit do přístroje.

Kapusta – Umyjte a před vložením do odšťavňovače srolujte. Následně vložte tvrdší ovoce či zeleninu, například mrkev.

Kiwi – Jednoduše oloupejte a odšťavněte.

Lilek – Na odšťavnění se příliš nehodí. Lepší je použít ho k přípravě jiných jídel.

Limetka – Postupujte stejně jako u citrónu a grepu.

Maliny – Jednoduše omyjte a odšťavněte. Výborné jsou v kombinaci s broskví.

Mango – Oloupejte a vyjměte pecku. Skvělý mix tvoří s ananasem.

Meloun – Odstraňte slupku a klidně odšťavněte i s peckami.

Meruňky – Důkladně omyjte, rozkojte napůl a odstraňte pecku.

Mrkev – Nemusíte škrábat, stačí důkladně umýt. Odšťavnit ji můžete i s listy.

Okurka – Nemusíte loupat, stačí důkladně umýt.

Ostružiny – Umyjte v sítku. Jelikož mytí křehké struktuře ostružin příliš neprospívá, je lepší je umývat v den zpracování.

Pampeliškové listy – Používejte jako jinou listovou zeleninu. Umyjte, srolujte a odšťavněte. Používejte se sladkým ovocem kvůli hořké chuti.

Papája – Oloupejte slupku a překrojte napůl. Semínka můžete buď ponechat, nebo odstranit.

Paprika – Důkladně ji omyjte a odstraňte stopku. Ušetřit čas si můžete s odstraňováním semínek, klidně je tam nechte. Nakrájejte na vhodnou velikost.

Pastinák – Omyjte a odšťavněte. Nemusíte škrábat. Použijte také jeho zelené části.

Pomeranč – Postupujte stejně jako u citronu, grepu nebo limetky.

Pórek – Odstraňte spodní kořínky a pak podélně rozkrojte. Umyjte případnou hlínu mezi jednotlivými vrstvami.

Ředkvičky – Důkladně je opláchněte ve vodě, listy odstraňte a odšťavněte. Na množství ředkviček ve vaší šťávě dávejte pozor, jelikož umí být výrazné. Pokud je vám zima, přidejte ředkvičky do vaší oblíbené šťávy – zahřejí vás.

Řepa – Před odšťavněním řepu oloupejte. Vyhnete se tak „zemité“ chuti, kterou mnoho lidí nemá rádo. Je lepší také řepu nakrájet na menší kousky. Využít můžete také listy.

Salát – Listy salátu umyjte zvlášť a dejte pozor na hlínu a písek. Do odšťavňovače je dobré je vkládat následované tvrdším ovocem či zeleninou, například jablky nebo mrkví.

Sladké brambory – Oloupejte, nakrájejte na menší kousky a odšťavněte.

Špenát – Dobře omyjte od ulpívající hlíny či písku. Srolujte a odšťavněte. Stejně jako salát následujte pevnějším ovocem a zeleninou.

Švestky – Umyjte, rozpulte a vyjměte pecku. Vašemu nápoji dodají úžasnou barvu a mnoho důležitých antioxidantů.

Třešně – Opláchněte a odstraňte pecky.

Zázvor – Ukrojte požadované množství a oloupejte. Zázvor umí být silný, proto jej přidávejte postupně. Výborný je v průběhu zimních měsíců pro zahřátí.

 

Proč odšťavňovat?

Odeslat článek známému   Vytisknout