Vyhazujete zbylou dužinu? Zužitkujte ji!

Vyhazujete zbylou dužinu? Zužitkujte ji!
Určitě to znáte. Ráno vstanete, vyrobíte si sklenici své oblíbené šťávy, vezmete zbylou dužinu a vyhodíte ji. Napadlo vás ale někdy, že by se dala využít i ta, například přidáním do oblíbených jídel? Že ne? Nás ano, a tak jsme pro vás sepsali několik receptů ozvláštněných touto surovinou. I když jsou tak členové vaší rodiny zapřisáhlí odpůrci zeleniny a ovoce, takto se vám podaří propašovat do jejich jídelníčku zdraví prospěšné látky.

Recepty s dužinou

Hranolky ze sladkých brambor a vegetariánské burgery

Když se řekne „hambáč a hranolky“, málokdo si toto jídlo spojí s něčím zdravým. Následující recept je však nejen zdravý, ale také jednoduchý, rychlý a hlavně chutný.

Požadované přebytky

  • Kapusta
  • Celer
  • Mrkev
  • Červená řepa

Vegetariánské burgery:
½ zelené papriky
1 střední cuketa
1-2 hrnky dužiny
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce petrželky
¾ lžíce mix čerstvých sekaných bylinek
1 lžíce olivového oleje
3 lžíce mletého lněného semínka
8 lžic vody

Hranolky ze sladkých brambor:
2 velké sladké brambory/batáty
1/4 šálku olivového oleje
1-2 lžičky cukru
½ lžičky soli
1-2 lžičky sladké papriky

Postup
Vegetariánské burgery

Zapněte troubu a nechte ji předehřát na 200 stupňů. Mezitím si nadrobno nakrájejte papriku a cuketu, které poté spolu s česnekem zlehka osmahněte na olivovém oleji. Osmahnutou zeleninu v míse smíchejte s dužinou. Přidejte lněná semínka, která jste předem nechali nabobtnat ve vodě, petrželku a čerstvě nasekané bylinky. Z takto připravené směsi formujte malé burgery, které ukládejte do zapékací misky nebo na plech. Pokud chcete, můžete je poprášit nutričními kvasnicemi. Vegetariánské burgery pečte ve vyhřáté troubě dozlatova, asi 15 minut.

Hranolky ze sladkých brambor

Sladké brambory oloupejte a nakrájejte do tvaru hranolek. Hranolky v míse smíchejte s olejem, solí, cukrem a sladkou paprikou. Dobře promíchejte, aby se rovnoměrně obalily v koření. Rozprostřete na plech a pečte 25 – 30 minut, poté hranolky otočte a vraťte do trouby na dalších 10 minut. 

 

Jablečné a hruškové muffiny

Jablka a hrušky jsou skvělým zdrojem vlákniny, kterou byste běžně po odšťavnění s dužinou vyhodili. Pokud však dužinu využijete na výrobu muffinů, připravíte si chutnou a navíc i zdravou svačinku či dezert. Ačkoliv se říká „nemíchej jablka s hruškami“, v tomto receptu to určitě neplatí! 

Složení
3 šálky jablečné a hruškové dužiny
½ až 1 šálek sezamového nebo olivového oleje
3 vejce
1 šálek medu
3 šálky celozrnné mouky
1 polévková lžíce jedlé sody
2 lžičky skořice
1 vanilkový cukr, nebo vanilka

Postup

Jablkovou a hruškovou dužinu smíchejte s tekutými ingrediencemi, tedy s medem, vejci a olejem a dobře promíchejte. Poté přimíchejte sypké ingredience – mouku, jedlou sodu, skořici a vanilkový cukr, případně vanilku. Těsto nalijte do formiček na muffiny, ale pouze do ¾. Pečte 45 minut při teplotě 180 stupňů.

 

Polévka Minestrone

Dužina může být použita také k výrobě vynikající polévky. Tento recept v zimě zahřeje a navíc pomůže bojovat s chřipkou a nachlazením. Proto se chopte vařečky a uvařte si jídlo bohaté na vlákninu s plnou zeleninovou chutí!

Složení
1 střední cibule
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 ½ šálku dužiny (mrkev, jablko, zázvor, červená řepa, celer)
3 šálky nakrájených rajčat
1 litr kuřecího vývaru
3 šálky vařených fazolí
1 lžíce směsi nasekaných bylinek
3 šálky vařené těstovinové rýže (nebo jiných drobných polévkových těstovin)

Postup

Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek nasekejte nebo prolisujte. Na olivovém oleji a na středním ohni osmažte cibulku dozlatova, ke konci přidejte také česnek a nechte chvíli provonět. Přidejte dužinu a na mírném ohni vařte asi 5 minut. Poté přidejte rajčata, kuřecí vývar, směs bylinek a přiveďte k varu. Po 15 minutách přidejte také fazole a těstoviny a nechte prohřát dalších 10 minut. Dle chuti přidejte sůl a pepř.

Smetanový sýr 

Všichni dobře známe pomazánková másla nebo smetanové sýry různých příchutí (křenové, bylinkové), které se dají koupit v obchodě. Může se však stát, že místo bylinek a křenu budete jíst převážně umělá aromata. Proč si proto nezkusit vyrobit ochucený smetanový sýr doma, levněji a ještě s mnoha originálními příchutěmi? Na jeho výrobu můžete využít celou řadu odšťavněných přebytků. Zkuste přidat třeba rajčata, pažitku nebo mrkev a experimentujte! Tento recept sestává pouze ze dvou složek a je ideální pro vytvoření výborné svačinky, třeba v podobě náplně do sendviče

Složení

1 vanička plnotučného tvarohu (nebo pomazánkového másla, případně kombinace)
1 miska dužiny dle vlastního výběru

Postup

Teď už stačí jen smíchat, dochutit solí a pepřem a namazat na oblíbené čerstvé pečivo.

 

Psí sušenky

Ve vybraných receptech nesmíme zapomenout ani na domácí mazlíčky, kteří si rádi pochutnají stejně jako my lidé. Vyrobte si zdravé odměny pro pejsky, které vám nejen ušetří peníze, ale mohou být také originálním dárkem.

Složení

8 šálků dužiny (ujistěte se, že neobsahuje zeleninu, která není příliš vhodná pro psy - zejména fazole, avokádo, lilek, syrové brambory, cibule, luštěniny, ředkev, česnek apod.)
1 šálek slunečnicových semínek
1 šálek mletého ​​lněného semínka 2 šálky vody  

Postup

Smíchejte dužinu a slunečnicová semínka se lněnými semínky, které jste nechali předem 30 minut bobtnat ve vodě. Vzniklou hmotu rozválejte, nakrájejte na drobné kousky nebo vykrájejte pomocí vykrajovátek. Následně sušte v troubě nebo potravinové sušičce na 145 stupňů po dobu 1 hodiny, poté snižte teplotu na 115 stupňů a dosušte.

 

 

Tři tipy na závěr

  1. Pokud dužinu nevyužijete okamžitě, můžete ji zamrazit v uzavíratelném obalu. Některé cenné látky se při zmrazení sice ztratí, ale mnoho důležitého spolu s vlákninou zůstane na pozdější použití.
  2. Pokud nejste příznivcem vaření a představa dopoledne stráveného u plotny je pro vás spíše noční můrou, nezoufejte! Zbylou dužinu můžete využít i jinak. Stačí ji třeba přidat na kompost a vrátit cenné látky zpět přírodě.
  3. A jako poslední - experimentujte! Fantazii se meze nekladou, takže se nebojte vymyslet vlastní recepty. Třeba objevíte skrytý poklad :-)

 

Odeslat článek známému   Vytisknout