Vykutálený podzim: Druhy dýní a co s nimi

Vykutálený podzim: Druhy dýní a co s nimi
Jsou velké, jsou malé, žebrované i do šišata. Dýně se staly symbolem tajuplného barevného podzimu. Za svitu svíček zdobí mnohá zápraží a zábavu si s nimi užijí i děti. A co teprve, když je vezmete do kuchyně. Jemná polévka, krémové rizoto nebo zdravý koláč? Smlsne si i ten nezarytější zeleninový barbar.

Svátky podzimu se zrodily u pohanů

Americký Halloween, který se u nás v posledních letech těší stále většího uznání, má kořeny v pohanské Evropě. Na stejný den, 31. října, totiž spadá keltský Nový rok. Naši keltští a slovanští předkové věřili, že se v tento den stírá hranice mezi mrtvými a živými.

Aby zemřelí mohli v míru odejít a lidé ochránili své domovy od zlých duchů, vyřezávali lampičky z tuřínů, které dávali na okna a před vchod. Ve snaze překrýt pohanské zvyky přišla církev v 10. století se svátkem zesnulých – Dušičkami.

Není dýně jako dýně: udělejte si jasno

Evropská tradice se dostala na americký kontinent, kde byly doma dýně. Ty se na vyřezávání lampiček náramně hodily, a tak převzaly úlohu tuřínů a „americký“ svátek byl na světě.

 

Ulehčete si práci například při sušení Dýní

Pojďme se podívat na nejznámější zástupce této královny podzimu:

Dýně hokaido – sytě oranžová, kulatá

Hokaido má svůj druhý domov v Japonsku a v kuchyni je jednou z nejžádanějších dýní. Nemá tak tvrdou slupku, a proto ji nemusíte loupat a hodí se i na vyřezávání. Chutná jemně po oříšcích. Výborná je pečená, dušená i v koláči.

Špagetová dýně – do žluta, podlouhlá

Excelentní zeleninové nudle bez větší námahy získáte se špagetovou dýní. Její dužina se totiž po tepelné úpravě dělí do jemných vláken. Dýně je šišatá, podlouhlá a výborně chutná. „Špagety“ použijte jako přílohu k vegetariánskému jídlu nebo jako nudle do polévky.

Máslová dýně – světle oranžová, hruškovitá

Máslová dýně patří k těm měkčím, proto se u její přípravy v kuchyni tolik nenadřete. Neukrývá tolik semen a její dužina je velmi hutná. Je ideální na přípravu sladkých pokrmů, koláčů i marmelády. Dužina máslové dýně je sladší a velmi výrazná.

Muškátová dýně – světle oranžová, barokní proporce

Muškátová dýně pochází z Mexika, a je tedy zvyklá růst v teplých klimatických podmínkách. Je více vodnatá než ostatní druhy, i když má také hutnou konzistenci. Muškátová dýně patří mezi aromatičtější druhy. V kuchyni se vám bude hodit na omáčky, polévky i pomazánky.

 

S dýní v kuchyni

Mezi ostřílenou klasiku patří dýňová polévka, kterou navzdory její někdejší exotičnosti dnes ochutnal už snad každý Čech. Jako většina pokrmů z dýně se koření muškátovým oříškem, který její chuť příjemně doplní. Ne tolik obvyklá, ale přesto lahodná kombinace je dýně a kokos.

Překvapí vás, jak vynikající může být jednoduše pečená dýně. Vegetariáni v letním večeru uvítají doplnění menu o plněnou dýni na grilu. Jako náplň ideálně použijte výrazný sýr, hrušku, kostičky celozrnného chleba a bylinky.

Mezi další kuchyňské úpravy patří zavařování dýně a kandování. Neprohloupíte však ani když si dýni dopředu naloženou usušíte, je to opravdu lahůdka.

Odeslat článek známému   Vytisknout