Rádi vám poradíme: +420 734 644 944 | info@nejodstavnovac.cz
Co všechno lze sušit v sušičce potravin

Sušení potravin patří mezi jednu z nejstarších metod konzervování jídla. S kvalitní sušičkou je navíc jednoduché a nabízí mnoho možností. Co všechno v domácí sušičce sušit? Je možné sušit vejce či jogurt a k čemu vůbec? Vše se dozvíte v našem dnešním článku.
Neexistuje snad jednodušší způsob, jak uchovat jídlo, než dehydratace. Jedná se o proces, který se používá po tisíce let. Aby potraviny vydržely bez chlazení, je sušení jedním z nejrychlejších a nejméně nákladných způsobů, jak zachránit sklizeň. Může také snížit hmotnost potravin určených pro kempování a turistiku, a tak ušetřit vaše záda i peněženku. Sušit můžete mnoha způsoby, my se ale dnes zaměříme na sušení v sušičce potravin. Co vše v ní sušit? A jak?
Elektrické sušičky jsou vybavené ventilátory a prvky pro rychlé a efektivní sušení vašich potravin. Většina sušiček má zabudovaný teploměr a nastavovací kolečko, což jim pomáhá urychlit nebo zpomalit dobu sušení v závislosti na tom, jaké potraviny zpracováváte. je vybavena také teploměrem a nastavovacím kolečkem. To pomáhá urychlit nebo zpomalit dobu sušení v závislosti na tom, co zpracováváte.
Co můžete sušit v domácí sušičce potravin? 
Dehydratovat můžete téměř jakékoli čerstvé potraviny. Některé suroviny se však suší lépe než jiné. Jsou to hlavně tyto:
- Ovoce (jablka, banány, meruňky, broskve, hrušky, třešně, borůvky)
Jsou určené rovnou k jídlu jako svačina, přidávají se nasekané do müsli nebo se v podobě sušeného pyré využívají k výrobě tzv. ovocné kůže.
- Zelenina (mrkev, houby, cibule, hrášek, fazole, rajčata)
Přidává se do polévek, dušených pokrmů nebo různých základů pro složitější recepty.
- Maso a ryby (mleté hovězí, kuřecí nebo krůtí maso, krájené maso, čerstvé ryby, hovězí trhané maso a další)
Pro skladování do polévky, pro dušená jídla nebo jako vydatná svačinka při turistice.
- Ořechy a semena (vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pekanové ořechy a další)
Suší se po namáčení nebo naklíčení, aby byly lépe stravitelné.
- Naklíčená zrna (rýže, pohanka, ječmen, quinoa)
Suší se pro uchování živin a skladování pro výrobu mouky, granoly a na pečení.
- Byliny (oregano, bazalka, petržel, kopr, fenykl, máta, meduňka)
Využívají se pro pozdější použití v čaji, na pečení a vaření.
Výše zmíněné suroviny jsou poměrně běžnými potravinami, které můžete v sušičce ovoce sušit. Mimo ně ale můžete sušičku využít i na věci, které by vás nejspíš vůbec nenapadly. Přesto mohou být v domácnosti velkým přínosem.
Zajímavé potraviny, které lze sušit v sušičce
Dehydratované potraviny nabízejí množství výhod, které zmrazené či konzervované suroviny nemají. Jednou takovou výhodou je, že jsou lehké. Díky tomu jsou dehydratovaná jídla atraktivním zdrojem potravin při kempování, túrách v horách a dalších outdoorových aktivitách. Mají také dlouhou trvanlivost, takže mohou v budoucnu usnadnit přípravu rychlých jídel.
Sušení brambor 
Proč je sušit? Sušené bramborové vločky se vždycky hodí, když nemáte moc času a potřebujete uvařit rychle třeba bramborovou kaši nebo knedlíky. Můžete je také přidat do oblíbeného receptu na karbanátky, sekanou či zeleninové placky, aby se hmota lépe spojila.
Abyste si mohli vyrobit vlastní dehydrované bramborové vločky, budete muset začít tím, že uvaříte bramborovou kaši. Brambory oloupejte, uvařte a rozmačkejte nebo rozmixujte dohladka. Nepřidávejte nic dalšího, žádné mléko ani máslo, chcete jen obyčejnou bramborovou kaši. Rozetřete šťouchané brambory na tác sušičky na ovocnou kůži nebo želé (nemá žádná oka, a hmota tak neproteče) a poté ho vložte do sušičky. Zapněte na vysokou teplotu a nechte brambory dehydratovat, dokud úplně nevyschnou.
Sušené brambory vyjměte ze sušičky a nakrájejte na malé kousky. Vložte kousky do kuchyňského robotu nebo mixéru a několikrát promixujte, abyste vytvořili malinké hrudky či prášek. Skladujte ve skleněné nádobě.
Co s nimi? Chcete li je rehydratovat, přiveďte k varu šálek mléka nebo vody, přidejte lžíci másla a ½ lžičky soli. Vmíchejte do tekutiny ½ šálku bramborových vloček, promíchejte, zakryjte a stáhněte z ohně. Nechte 5 minut odležet a poté prošlehejte metličkou. Máte hotovou bramborovou kaši.
Sušení vajec
Proč je sušit? Vejce v prášku lze skladovat mnohem déle než čerstvá vejce a můžete je použít téměř ve všech vašich oblíbených receptech na vaření a pečení. I když je možná nebudete využívat často, umět si vyrobit vlastní vejce v prášku je šikovná dovednost, která se vám bude hodit. Například i tehdy, pokud máte domácí slepice a chcete mít možnost dlouhodobě skladovat přebytek vajec. Sušená vejce jsou super také pro táborníky a turisty, protože nepotřebují chlazení a jsou velmi lehká.
Existují dvě metody sušení vajec. Při první z nich vejce vymícháte na pánvi. Uvařená míchaná vejce vložíte do sušičky a sušíte cca 4 hodiny, dokud nejsou křehká. Poté je můžete rozmělnit v mixéru.
Lepších výsledků však dosáhnete dehytratací bez vaření. Vejce se rozšlehají, vlijí na plát bez otvorů a suší asi 10-12 hodin v sušičce. Poté se rozmixují na prášek v mixéru.
Co s nimi? Takto dehydratovaná vejce můžete použít při pečení. Než se do toho pustíte, je lepší je redehydratovat. Abyste získali alternativu k jednomu klasickému čerstvému vejci, je třeba smíchat polévkovou lžíci vaječného prášku se dvěma lžícemi vody. Nezalekněte se hrudkovitého vzhledu, při pečení fungují jako každé jiné vejce. Hodí se do muffin, buchet a dalších pečených pochoutek.
Sušení jogurtu
Proč dehydratovat? Jogurtový prášek lze přidat do všech druhů receptů. Dodáte tak krémovou a výbornou chuť jídlu, aniž byste přidali tekutinu.
Pro dehydrataci jogurtu rozetřete svůj oblíbený jogurt na plech bez otvorů v rovnoměrné vrstvě. Vložte tácek do sušičky a nechte jogurt úplně vyschnout. Trvá to asi 8 hodin. Jakmile je usušený, rozdrobte ho na kousky, poté je rozmixujte nebo zpracujte na jemný prášek. Jogurtový prášek skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Pokud chcete jogurt před použitím rehydratovat, jednoduše po troškách vmíchejte vodu, dokud nedosáhne požadované konzistence.
Co s ním? Můžete jej přidat do smoothies nebo ovesné kaše pro snadné zvýšení bílkovin.
Bonusové tipy pro sušení jídla v sušičce
- Můžete dehydratovat různá jídla současně, ale uvědomte si, že vůně a chutě se mezi nimi mohou přenášet. (Například byste se určitě rádi vyhnuli dehydrataci česneku a banánů současně, protože chuť a vůně česneku by do banánů pravděpodobně pronikla.)
- Dehydrované potraviny je nejlepší skladovat ve skleněných nádobách na chladném a tmavém místě.
- Při krájení ovoce nebo zeleniny před dehydratací nakrájejte kousky rovnoměrně, aby se zajistilo, že schnou stejnou rychlostí.
- Pokud je ventilátor ve vaší sušičce umístěn na jednom konci stroje, nejprve vyschnou podnosy nejblíže k ventilátoru. Chcete-li podpořit rovnoměrné sušení, otáčejte polohu podnosů každých pár hodin.
- Doba potřebná k dehydrataci potravin závisí na mnoha různých faktorech (jako je vlhkost, typ sušičky, tloušťka jídla, obsah vody atd.) Zvykněte si kontrolovat sušičku jednou za pár hodin, když ji spustíte, jen pro případ jídlo schne rychleji nebo pomaleji, než se očekávalo.