Jak na sušení bylinek v sušičce

anne-nygard-HcpqoHit2zg-unsplash (1).jpg

Patříte mezi fanoušky sušených bylinek? Chcete do jídla přidávat domácí nasušené bylinky nebo už se těšíte, až na podzim uvaříte čaj z vlastnoručně nasbíraných bylin? Usušte je v sušičce potravin. Jak to provést, na co si dát pozor a jaké bylinky jsou na sušení vhodné se dozvíte v dnešním článku.

Zajímá vás přírodní léčitelství a láká vás svět léčivých bylinek? Nebo máte doma přebytky čerstvých kuchyňských bylinek a rádi byste si jejich skvělou chuť užívali po celý rok? Můžete. Existuje jednoduchý způsob, jak si bylinky dopřávat kdykoliv budete chtít. Stačí je vhodně nasušit, a pak už je můžete přidávat do nejrůznějších receptů, vařit z nich čaje nebo třeba vyrábět domácí masti. Pro sušení bylin můžete využít také domácí sušičku, která pracuje rychle a efektivně.

 

Po tisíce let představovalo sušení jediný způsob, jak uchovávat bylinky všeho druhu. I v dnešní době můžete využít tradičního způsobu sušení, při kterém bylinky svážete v trse a pověsíte vzhůru nohama na tmavém a suchém místě. Pokud ale nemáte vhodné prostory, máte doma vlhko a bylinky by napadla plíseň, nebo zkrátka nechcete, aby to u vás vypadalo jako u babky kořenářky, můžete vyzkoušet moderní způsob sušení bylinek - v domácí sušičce.

 

Sušení představuje nejjistější způsob, jak minimalizovat plýtvání potravinami a mít po ruce stále oblíbené byliny, které do vašich zamilovaných receptů přidají typickou chuť a vůni nebo dodají množství vitamínů a minerálů vašemu tělu.

 

Sušičky potravin >>> 

 

Jak sušit bylinky v sušičce?

Domácí sušička není vhodná pouze na houby, ovoce nebo zeleninu. Pokud jste se rozhodli vyzkoušet sušení bylinek v sušičce, je potřeba dodržovat určitá pravidla.

 
  • Bylinky je třeba sušit na teplotu 45°C – 48°C. Vyšší teploty by mohly zničit cenné látky, které jsou v nich obsažené.
  • Jak dlouho se bylinky v sušičce suší? Orientační doba činí 3-6 hodin, podle výkonu sušičky a typu rostlinky. Pokud se rozhodnete bylinky před sušením omýt, počítejte s tím, že doma sušení se může prodloužit až několikanásobně.
  • Bylinky je nutné vysušit důkladně. Pokud byste je uskladnili ještě lehce vlhké, s největší pravděpodobností vám zplesniví a znehodnotí se. Jak poznáte, že jsou bylinky zcela vysušené? Při zmáčknutí se vám mezi prsty promění na suchý prášek. Takto dobře nasušené byliny můžete skladovat i několik let.
  • Při sušení se snažte zpracovávat jednotlivé typy bylin zvlášť. Není vhodné kombinovat různě aromatické druhy rostlin.
  • Jak skladovat sušené bylinky? Vždy na suchém a temném místě. Vhodné je uložit je do uzavíratelných nádob na sušené bylinky, které je ochrání před moly i vlhkostí.
 

Dobrá rada: Pokud se rozhodnete bylinky sušit bez sušičky, nikdy tak nečiňte na přímém slunci, ale vyberte tmavé, suché, teplé a dobře větrané prostory.

Domácí sušené vs. koupené bylinky

Pokud sušíte vlastní bylinky, můžete si být jisti, že jsou čerstvé a kvalitní. Když nakupujete sušené bylinky a koření v obchodě, nikdy nevíte, jak dlouho už v regálech jsou. Navíc vás domácí sušené bylinky vyjdou mnohem levněji, obzvláště, pokud si je sami nasbíráte v přírodě nebo vám rostou na zahradě.

Jaké bylinky jsou vhodné na sušení?

Pokud se sušením bylinek teprve začínáte, máme pro vás pár tipů, s čím začít. Každá bylina je jiná a má své vlastnosti jako třeba obsah vody, hladinu éterických olejů a různou náchylnost k plísním. Nejjednodušší bylinky na sušení jsou bazalka, šalvěj, koriandr a rozmarýn, protože mají větší a pevné listy, a také nevyžadují před procesem žádnou údržbu. U bylinek jako estragon, tymián nebo kopr je třeba trochu víc práce - například odstranit menší listy z tužších stonků.

 

Co se týká lučních bylin, záleží jen na vašich preferencích. Lékařských bylinek existuje obrovské množství a vybírat si můžete podle jejich zdravotních účinků. Mezi nejoblíbenější patří heřmánek, podběl, jitrocel, mladé kopřivy, mateřídouška nebo lipové květy. To jsou vhodné sušené bylinky na čaje.

 

Tip: Vytvořte si bylinný prach

Pokud rádi vaříte a dochucujete jídla sušenými bylinkami, můžete si připravit bylinný prach. Jak? Usušené bylinky jednoduše vložte do mixéru a rozmixujte. Pro sušení bylinek i dalších přebytků z úrody můžete využít některou z kvalitních sušiček potravin, které najdete na našem e-shopu. Mezi nejoblíbenější patří sušičky Yden a Sedona.

 

Tak vyrazte do přírody a nasbírejte si zásoby bylinek, než odkvetou!

 

Sušičky >>> 

 
Odeslat článek známému   Vytisknout