Jak na výběr horkovzdušné fritézy?

Jak na výběr horkovzdušné fritézy?

Jaké jsou nejdůležitější důvody, proč připravovat smažené pokrmy v horkovzdušné fritéze? Jaké jsou druhy horkovzdušných fritéz? To se dozvíte v našem článku.

 

Smažená jídla nejsou zdravá. Tuto informaci snad dnes musel slyšet opravdu každý, neboť je to jedno z nejdiskutovanějších kulinářských témat. Zároveň je ale faktem, že smažená jídla většině lidí poměrně hodně chutnají.

 

V našem článku se spolu podíváme na to, jak to udělat, abyste si je mohli dopřát a nemuseli mít obavy z toho, že se budete stravovat nezdravě. Také, že se to odrazí na vašem zdraví a v neposlední řadě pak i na vaší postavě.

 

Odpovědí na otázku, jak tedy docílit zdravých smažených pokrmů, je horkovzdušná fritéza, která vám vaše smažená jídla připraví zdravě, chutně a také rychle, a to vše za použití minimálního množství tuku, případně i bez něj.

 

Horkovzdušná fritéza

Co je horkovzdušná fritéza?

Horkovzdušné fritézy jsou novinkou posledních let a jsou reakcí výrobců kuchyňských spotřebičů na potřeby stravovat se zdravěji a na poptávku spotřebitelů. 

 

Je obdobou olejové fritézy, ale je zde jeden základní rozdíl, a to ten, že k přípravě pokrmů nepoužívá litry rozehřátého oleje. V tomto spotřebiči si snadno a rychle připravíte například šťavnaté kuřecí nugetky, či křupavé smažené hranolky, a to jen s minimálním množstvím oleje. Je proto ideální volbou pro každého, kdo se snaží dbát o své zdraví, touží si udržet štíhlou linii a zároveň se ale nechce vzdát svých oblíbených pokrmů. 

 

Princip jejího fungování

Jak tedy tato fritéza funguje? Každá jednotlivá fritéza je vybavena topným tělesem, které po zapnutí přístroje ohřívá vzduch na nastavenou teplotu. Tu si nastavíte podle typu připravovaného pokrmu. Dále je v ní zabudovaný ventilátor, který ohřátý vzduch rozvádí po vnitřním prostoru fritézy a zajišťuje tak rovnoměrné opékání připravovaných potravin. Tyto se opékají ze všech stran stejně a nedochází k jejich připalování. Vaše pokrmy můžete připravovat buď úplně bez tuku, nebo stačí přidat jen jeho nepatrné množství, a to pro zvlhčení vzduchu.

 

Některé modely horkovzdušných fritéz jsou navíc vybaveny i vestavěnou otáčecí lopatkou, která jídla v případě potřeby automaticky promíchává a vy tak díky tomu nemusíte do průběhu přípravy vašeho pokrmu vůbec zasahovat. 

 

Výhody horkovzdušných fritéz

Klasické olejové fritézy se v poslední době potýkají s poměrně velkou kritikou, a to i přesto, že jídlo v nich lze připravit rychleji, než na obyčejné pánvi. Důvodem kritiky je opravdu vysoká spotřeba oleje, nezbytného k přípravě pokrmů, dále pak příliš mastné a nezdravé jídlo a v neposlední řadě je nutná pravidelná výměna oleje a opravdu značně náročné čištění těchto klasických olejových fritéz

 

Horkovzdušná fritéza vám oproti nim nabízí řadu výhod:

Zdravé smažení

Jak jsme již zmínili výše, s horkovzdušnou fritézou vám odpadá nutnost používání litrů oleje. Dle výrobců se jeho úspora při používání horkovzdušných zařízení pohybuje někde kolem 80-90%! Například na jeden kilogram smažených hranolek připravovaných pomocí proudění horkého vzduchu vám bude stačit zhruba jedna polévková lžíce oleje. 

 

Kromě toho, do tohoto typu fritéz lze používat i jiné druhy olejů, které mají nižší bod přepálení a především jsou výrazně zdravější. V horkovzdušné fritéze si totiž můžete nastavit nižší teplotu vzduchu, pomocí kterého připravujete vaše pokrmy. Jednoduše řečeno, už nebudete muset řešit žádný přepálený olej

 

Jak jistě všichni již víte, přepálený olej je nebezpečným karcinogenem, který může mít vliv na vaše zdraví. Fritování bez oleje vám tedy přináší nejen způsob, jak vaše potraviny připravit s nižší kalorickou hodnotou, ale hlavně a především bez zbytečných karcinogenů

 

Kromě klasického slunečnicového nebo řepkového oleje, můžete použít například i olej olivový, kokosový či sezamový. Vaše pokrmy se tak mohou stát dietnějšími a budou vhodné i pro vaše děti, či příslušníky vašich rodin, kteří mají citlivé zažívání.

Smažte bez zápachu

Každý kdo někdy něco smažil, a je jedno, zda na klasické pánvi, či v olejové fritéze, dozajista může potvrdit, že po dosmažení bývá celý prostor kuchyně zamořený typickým olejovým zápachem. Pokud navíc zapomenete zavřít dveře, může se tento olejový odér dostat i do dalších místností a jen obtížně se jej zbavujete, i když větráte jako o život.

 

Podobných situací vás horkovzdušná fritéza jednou provždy zbaví. Smažení pomocí horkého vzduchu totiž neuvolňuje v podstatě žádné nepříjemné pachy, či mastné páry.

 

Horkovzdušná fritéza

Snadná údržba

Díky výše zmíněnému je pak možná opravdu jednoduchá údržba horkovzdušných zařízení. Není zde totiž zapotřebí vylévat litry přepáleného oleje a následně fritézu zdlouhavě a obtížně odmašťovat. Žádné čištění zanesených odpadních trubek, mastných součástí a jiného nepořádku.

 

Čištění je naprosto snadné a jednoduché, žádné odstraňování připálených nánosů mastnoty. Všechny odnímatelné části (tedy víko, fritovací koš, nádobu a hnětač) lze navíc již běžně mýt v myčce na nádobí. Ostatní části jsou pak snadno rozebíratelné právě pro to, aby se daly jednoduše vyčistit. 

 

Připravena k použití téměř okamžitě

Mezi další opravdu nezanedbatelnou výhodu můžete počítat i poměrně velkou úsporu vašeho času, neboť většina modelů je připravena a předehřátá již během pouhých 3 minut. U klasických olejových fritéz musíte čekat obvykle zhruba čtvrt hodiny. Horkovzdušné fritézy jsou dnes již vybaveny i přednastavenými programy, díky čemuž je vaše starost o připravovaný pokrm opravdu minimální. 

 

Více způsobů, jak připravit váš pokrm

Dnes si díky těmto horkovzdušných kuchyňským spotřebičům můžete bezstarostně dopřát svá oblíbená smažená jídla, s typickou zlatavou krustou a opravdu dokonale křupavá, ale nemusíte se omezovat pouze na fritování. Multifunkční modely vám nabízí i další funkce, jako je pečení, grilování, či restování

 

 

Horkovzdušné fritézy >>> 

 

 

Co vše můžete v horkovzdušné fritéze připravit?

V těchto spotřebičích lze připravovat opravdu celou řadu různých druhů vašich oblíbených pokrmů. Zdravě v ní dokážete připravit i ty druhy jídel, která jsou jinak pro svou vysokou kalorickou hodnotu pro vás naprosto nevhodné. A to nejen v případě, že se snažíte udržet si figuru a zdravě se stravovat, ale také i pro ty z vás, kdo si tučné jídlo nemohou dopřát například ze zdravotních důvodů.

 

Lze v nich připravit celou škálu pokrmů, jako jsou například klasické hranolky, nebo obalovaná a smažená masa, ryby, zelenina, také různé druhy předsmažených pokrmů a mražených polotovarů. Dokonce i sladké moučníky a dezerty v ní zvládnete bez problémů připravit. 

 

Běžnou praxí pak je, že výrobci vám ke konkrétnímu modelu dodají i kuchařku s příslušnými recepty a postupy přípravy jednotlivých pokrmů, které vám mohou sloužit jako návod, či alespoň jako inspirace. 

 

Pokud jde o konkrétní pokrmy, jsou to například následující přílohy jako předsmažené hranolky, domácí hranolky, krokety, americké brambory nebo cibulové kroužky. Z hlavních jídel si můžete připravit masové, či zeleninové kuličky, karbanátky, obalovaná kuřecí stehna nebo křidélka, kuřecí nugety, smažené sýry, obalované řízky a jiné. Také si můžete přichystat jarní závitky, ryby, smaženou nebo pečenou zeleninu, muffiny, popcorn, polotovary z listového těsta, či rozpékané pečivo, dortové korpusy, slané nebo sladké koláče a samozřejmě ještě mnoho dalších výtečných jídel

V těch dražších modelech zvládnete připravit i složitější pokrmy, jako je grilované kuře, steaky, špízy, koláče nebo i pizzu. 

 

Jak na výběr fritézy?

Pokud si máte v úmyslu horkovzdušnou fritézu pořídit, je určitě vhodné zamyslet se nad tím, co od tohoto spotřebiče očekáváte a následně si porovnat jednotlivé modely, co každá z nich nabízí. A to proto, aby jste si vybrali přesně tu, jež vám bude nejvíce vyhovovat. 

 

Typy horkovzdušných fritéz

Na našem trhu se můžete běžně setkat s těmito třemi typy horkovzdušných fritéz:

  • halogenové fritézy - o přípravu pokrmů se u tohoto druhu stará halogenové infračervené topné těleso,
  • statické fritézy - u nich horký vzduch koluje kolem potravin a tím je zahřívá. Jedná se o cenově nejdostupnější druh fritéz.
  • dynamické fritézy - tyto modely jsou obvykle vybaveny lopatkou, která během fritování daný pokrm promíchává.

I na velikosti záleží

Dalším velmi důležitým faktorem při rozhodování se o tom, jakou fritézu vybrat, je rozhodně její objem. Potřebná kapacita se odvíjí od počtu členů dané domácnosti, ale také i na tom, co od vašeho spotřebiče očekáváte. 

Fritézy s objemem 1,5 - 3 litry jsou vhodné pro přípravu základních receptů a menších porcí. Na pomyslném druhém konci nabídky jsou pak i spotřebiče s 8-12 litrovou kapacitou. V takto velké fritéze zvládnete grilovat celé kuře, či špízy, případně připravit i několik pokrmů najednou. 

Velmi oblíbené jsou pak fritézy střední velikosti, tedy ty o objemu 3-7 litrů, které jsou ideálním pomocníkem pro každou domácnost.

 

Horkovzdušná fritéza

 

Ceny horkovzdušných fritéz

Pokud jde o ceny horkovzdušných fritéz, máte dnes (koneckonců jako u všeho) poměrně na výběr. Abyste se mohli správně rozhodnout, je potřeba udělat si představu o jednotlivých cenových kategoriích. Ceny fritéz závisí na mnoha faktorech, především pak na tom, jaká je jejich velikost, jakými funkcemi jsou vybaveny, na výkonu, či materiálu, z něhož jsou vyrobeny a v neposlední řadě i na jejich designu

Na trhu se můžete setkat s různými cenovými kategoriemi, které by se daly rozdělit na levnější modely, středně drahé a ty drahé fritézy, které disponují tím nejlepším, co dnešní trh nabízí. Pojďme si jednotlivé kategorie trochu více rozebrat.

1. Cenová kategorie - ty nejlevnější modely

Jak již samotný název napovídá, v této kategorii naleznete ty nejlevnější modely horkovzdušných fritéz. Jejich nízká cena je pochopitelně vykoupena omezenými funkcemi, či nižším výkonem, což ale neznamená, že zde nenaleznete kvalitní výrobky. 

Patří sem především modely fungující na statickém principu a jejich objem se nejčastěji pohybuje kolem 3 litrů. Obvykle jsou vybaveny základními funkcemi, jako je časovač a nastavení potřebné teploty pro fritování. Ceny se v této kategorii pohybují do cca 2500 Kč včetně DPH. Jídlo v nich lze připravovat v podstatě téměř bez přítomnosti tuků a lze k nim dokoupit nejrůznější příslušenství.

2. Cenová kategorie - středně drahé modely fritéz

Tato cenová kategorie by se dala nazvat takovou zlatou střední cestou, neboť do ní patří již poměrně slušně vybavené fritézy s vyššími objemy a více funkcemi. Zvládnete v nich připravit více jídla pro větší počet osob a také obvykle nabízejí možnost vybrat si z přednastavených programů pro rychlejší přípravu vašich pokrmů. 

Tyto modely již také disponují výrazně širší škálou různého příslušenství a jejich odnímatelné částli lze umývat v myčce na nádobí. I spotřebiče z této kategorie nabízejí přípravu jídel v podstatě bez tuku a mají velmi dobrá hodnocení. Dalším plusem pak je výrazně nižší příkon

3. Cenová kategorie - nejdražší a nejlepší modely horkovzdušných fritéz

Jak je patrné již z názvu samotného, v této cenové kategorii naleznete to nejlepší z aktuální nabídky horkovzdušných fritéz. Jedná se o ty modely, které v sobě kloubí nejmodernější technologie a nejlepší funkce, prostě vlajkové lodi společností. Jinými slovy zde naleznete ty nejvýkonnější a nejlepší spotřebiče.

Za to si ale pochopitelně celkem připlatíte. Tyto modely mají nejlepší možné vybavení a výkon, díky čemuž vám umožní výrazně rychlejší přípravu pokrmů ve srovnání s těmi nejlevnějšími modely. Dále se u nich setkáte i s širší škálou příslušenství, díky němuž bude příprava vašeho jídla o to snadnější, rychlejší a pohodlnější. I u této cenové kategorie je samozřejmostí, že příprava jídla probíhá bez přítomnosti nadbytečného množství tuku a jejich komponenty lze bez problémů mýt i v myčce na nádobí. 

Jednotlivé modely z této kategorie mají obvykle velmi dobrá hodnocení, ne-li úplně ta nejlepší, od svých spokojených uživatelů. Lze v nich smažit a péct v podstatě okamžitě a to bez jakýchkoliv překážek. Mívají nejvyšší možný výkon a zároveň nízký příkon. Prostě a jednoduše to nejlepší, co trh aktuálně nabízí. 

 

Horkovzdušné fritézy >>> 

 

 
Odeslat článek známému   Vytisknout