Jaký je rozdíl mezi multifunkčním a tlakovým hrncem?

multivaric-versus-tlakovy.jpg

Spousta lidí ani mezi multifunkčním a tlakovým hrncem nedělá rozdíly, a pojmenovává přístroje stejně. Jedná se ale o dvě různá zařízení, proto se někdy můžete setkat s diskuzí na téma multifunkční vs tlakový hrnec. Jak to tedy s nimi je?

 

Multifunkční hrnce a tlakové hrnce jsou jedny z nejlepších kuchyňských spotřebičů. Uvaříte s nimi opravdu širokou škálu jídel. Stisknutím jednoho tlačítka dokážou tyto přístroje připravit rýži, fazole, polévky, žebírka, drůbež atd. až šestkrát rychleji než běžné varné desky.

 

Abychom vám pomohli rozhodnout se, který z těchto spotřebičů si pořídit, sepsali jsme pro vás rozdíly mezi multifunkčním, někdy také chytrým hrncem, a tlakovým hrncem.

 

Hlavní rozdíl mezi multifunkčním a tlakovým hrncem spočívá v jejich funkčnosti.

Tlakový hrnec se používá k rychlému vaření řady potravin pomocí vysokého tlaku páry, zatímco multifunkční vařič se používá k vaření širšího spektra potravin různými způsoby, jako je vaření v páře, smažení, pečení atd., takže může nahradit ostatní kuchyňské spotřebiče.

 

Druhý hlavní rozdíl mezi chytrým multifunkčním hrncem a tlakovým hrncem je v jejich způsobu vaření. Tlakové hrnce vaří rychleji než běžné hrnce díky vytvoření tlaku a páry uvnitř v nádobě s tekutinou, která se vaří nad bodem varu vody. Multifunkční hrnce oproti tomu přicházejí s různými nastaveními pro různé způsoby vaření: mohou vařit pod tlakem, praktikovat pomalé vaření, smažit, péct, dusit atd.

 

Multifunkční hrnec versus tlakový hrnec

 

Abyste lépe pochopili, který z těchto spotřebičů bude více sloužit vašim kulinářským potřebám, pojďme je prozkoumat jednotlivě.

 

Co je to multifunkční hrnec? 

Multifunkční hrnec je zařízení s více předprogramovanými nastaveními, a zvládne připravovat pokrmy na všemožné způsoby. Patří sem dušení, smažení, vaření, pomalé vaření, pečení a další.

 

Vzhledem k tomu, že multifunkční hrnec má jednoduché, obvykle digitální ovládání, jeho použití je intuitivní. Množství funkcí z něj také dělá velmi všestranný spotřebič, protože může nahradit mnoho jiných, a ušetřit tak místo na pracovní desce. Zastoupí tlakový hrnec, hrnec na rýži, parní hrnec, pomalý hrnec, pekárnu na chléb, pánev atd.

 

Co je tlakový hrnec? 

Tlakový hrnec je kuchyňský spotřebič, který využívá malé množství tekutiny – může to být voda, vývar nebo mléko – k vaření jídla, které zvládne ukuchtit zhruba za třetinu času, který byste strávili vařením na varné desce.

 

Tlakové hrnce fungují tak, že se ingredience vaří v utěsněném hrnci, kdy se v něm utvoří tlak a pára, díky čemuž vnitřní teplota rychle stoupne nad bod varu vody.

Extrémně horká vodní pára pak uvaří jídlo za mnohem kratší dobu než u varné desky a pomalého hrnce, aniž by došlo ke snížení chuti vašeho jídla.

Jaké jsou výhody multifunkčního hrnce ve srovnání s tlakovým hrncem?

Výhody chytrého hrnce ve srovnání s tlakovým hrncem spočívají hlavně v tom, že se jedná o všestrannější zařízení, které je nákladově efektivní a může nahradit jiné přístroje.

 

Všestrannější

Jak už jsme psali, multifunkční hrnec může vařit, dusit, opékat, smažit, restovat, vařit v páře, péct. Může tak připravit konkrétní surovinu pomocí různých metod. Například připraví brambory k obědu pomocí funkce tlakového hrnce a k večeři zvládne udělat křupavé hranolky v režimu fritézy. Kromě toho jsou tyto spotřebiče dodávány s rošty pro vaření více pokrmů současně.

 

Šetří místo na pracovní desce

Na rozdíl od tlakového hrnce, který může vykonávat pouze jednu funkci vaření, je multifunkční hrnec, no, multifunkční. Jakmile ho umístíte na kuchyňskou linku nebude potřeba vytahovat spoustu jiných spotřebičů.

 

 

Lepší ovládání

Ve srovnání s tlakovým hrncem poskytuje multifunkční hrnec lepší kontrolu nad vařením. Práce s ním usnadňuje život, protože většina procesů je automatizovaná. Umožňuje vám také naplánovat vaření.

 

Bezpečnější a jednodušší na použití

Vyskytly se případy, kdy tlakové hrnce explodovaly kvůli vysokému tlaku. To se při použití chytrého hrnce nestane. Za druhé, pokud nejste zkušený kuchař, můžete mít s použitím tlakového hrnce potíže. Multifunkční hrnce jsou naproti tomu pro domácí kuchaře intuitivnější a zvládne je používat i začátečník.

 

Jídlo nebude převařené

U tlakového hrnce nelze otevřít víko, když je v provozu. A to může někdy vést k tomu, že se vaše jídlo převaří. Multifunkční hrnce naproti tomu umožňují víko otevřít, a když zapomenete něco přidat, není problém to napravit později.

Jaké jsou výhody tlakového hrnce ve srovnání s multifunkčním hrncem?

Výhodou tlakového hrnce ve srovnání s chytrým hrncem je, že je to zařízení určené výhradně k tlakovému vaření a snadněji se čistí.

 

Speciální spotřebič na vaření

Ve srovnání s multifunkčním hrncem je tlakový hrnec určený pouze k jednomu účelu, a to k vaření jídel pomocí vysokého tlaku. Protože je vyroben pouze pro tento účel, je vysoce účinný při tlakovém vaření a poskytuje přesnější a konzistentnější výsledky.

Multifunkční hrnec provádí více druhů vaření a nemusí být při některých svých úkolech tak efektivní jako jednostranný spotřebič.

 

Snáze se čistí

Jak multifunkční, tak tlakové hrnce se čistí trochu obtížně, ale tlakové hrnce se většinou čistí o něco snadněji.

 

Volba je tedy jen na vás, ale jak je vidno, multifunkční hrnec toho umí přece jen o dost víc.

 

Multifunkční tlakové hrnce >>> 

Odeslat článek známému   Vytisknout