Křupavá žebírka marinovaná v pomerančovém džusu

Křupavá žebírka marinovaná v pomerančovém džusu

Nádherně propečená grilovaná žebírka, která jdou od kosti, ale přitom jsou vláčná a voní po pomerančích. Dovedete si představit lákavější dobrotu?

Recepty na našem blogu jsou ve valné většině velmi zdravé a vhodné pro dietu. Občas má ale každý z nás chuť zhřešit, a pokud patříte mezi vášnivé masožravce, tento recept vás prostě dostane do kolen. Nádherně propečená grilovaná žebírka, která jdou od kosti, ale přitom jsou vláčná a voní po pomerančích. Dovedete si představit lákavější dobrotu?

 

Tento recept využívá metodu nepřímého grilování. To znamená, že palivo a velký žár leží na okrajích roštu a pokrm se nachází v zóně bez žhavých uhlíků. Jedná se tak o super recept na letní grilovačku, ale protože teď máme podzim, můžete pro jeho přípravu bez obav použít troubu a péct žebra do měkka na teplotu cca 160 °C. 

Ingredience: Marinovaná žebra

  • 4 kg vepřových nebo hovězích žeber
  • 5 lžiček hnědého cukru
  • 4 lžičky sladké papriky
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 1 lžička černého pepře
  • ½ šálku čerstvé pomerančové šťávy
  • ½ čerstvé citronové šťávy
  • BBQ omáčka

Postup:

Krok 1

Připravte si kořenící směs. V míse smíchejte hnědý cukr, papriku, sůl, česnekový prášek a černý pepř. Směsí posypte žebra a pořádně ji do masa vmasírujte konečky prstů. Dejte chladit. 

Poznámka: Žebra můžete kořením naložit už den předem.

Krok 2

Přichystejte si gril a rozpalte ho na 160°C. Pokud budete používat troubu, rozpalte ji na stejnou teplotu.

Krok 3

Vymačkejte čerstvou šťávu z pomerančů a citronu ručně nebo pomocí odšťavňovače. Vlijte ji do rozprašovače a žebra vydatně postříkejte z obou stran. Vložte na rošt či do trouby na plechu. Žebra grilujte cca 1,5-2 hodiny, dokud nebudu měkká. Každých 20 minut je znovu postříkejte džusem. Pět minut předtím, než bude hotovo je potřete BBQ omáčkou  a nechte zapéct. Že jsou žebra hotová poznáte tak, že se maso speče a kosti budou dostatečně křehké, takže se dají roztáhnout prsty od sebe.

Krok 4

Přesuňte žebírka na talíř, posypte zbývající kořenící směsí a stranou přidejte zbytek BBQ omáčky. Dobrou chuť!

 
 
Odeslat článek známému   Vytisknout