Rádi vám poradíme: +420 734 644 944 | info@nejodstavnovac.cz
Křupavá žebírka marinovaná v pomerančovém džusu

Nádherně propečená grilovaná žebírka, která jdou od kosti, ale přitom jsou vláčná a voní po pomerančích. Dovedete si představit lákavější dobrotu?
Recepty na našem blogu jsou ve valné většině velmi zdravé a vhodné pro dietu. Občas má ale každý z nás chuť zhřešit, a pokud patříte mezi vášnivé masožravce, tento recept vás prostě dostane do kolen. Nádherně propečená grilovaná žebírka, která jdou od kosti, ale přitom jsou vláčná a voní po pomerančích. Dovedete si představit lákavější dobrotu?
Tento recept využívá metodu nepřímého grilování. To znamená, že palivo a velký žár leží na okrajích roštu a pokrm se nachází v zóně bez žhavých uhlíků. Jedná se tak o super recept na letní grilovačku, ale protože teď máme podzim, můžete pro jeho přípravu bez obav použít troubu a péct žebra do měkka na teplotu cca 160 °C.
Ingredience: 
- 4 kg vepřových nebo hovězích žeber
- 5 lžiček hnědého cukru
- 4 lžičky sladké papriky
- 3 lžičky soli
- 2 lžičky česnekového prášku
- 1 lžička černého pepře
- ½ šálku čerstvé pomerančové šťávy
- ½ čerstvé citronové šťávy
- BBQ omáčka
Postup:
Krok 1
Připravte si kořenící směs. V míse smíchejte hnědý cukr, papriku, sůl, česnekový prášek a černý pepř. Směsí posypte žebra a pořádně ji do masa vmasírujte konečky prstů. Dejte chladit.
Poznámka: Žebra můžete kořením naložit už den předem.
Krok 2
Přichystejte si gril a rozpalte ho na 160°C. Pokud budete používat troubu, rozpalte ji na stejnou teplotu.
Krok 3
Vymačkejte čerstvou šťávu z pomerančů a citronu ručně nebo pomocí odšťavňovače. Vlijte ji do rozprašovače a žebra vydatně postříkejte z obou stran. Vložte na rošt či do trouby na plechu. Žebra grilujte cca 1,5-2 hodiny, dokud nebudu měkká. Každých 20 minut je znovu postříkejte džusem. Pět minut předtím, než bude hotovo je potřete BBQ omáčkou a nechte zapéct. Že jsou žebra hotová poznáte tak, že se maso speče a kosti budou dostatečně křehké, takže se dají roztáhnout prsty od sebe.
Krok 4
Přesuňte žebírka na talíř, posypte zbývající kořenící směsí a stranou přidejte zbytek BBQ omáčky. Dobrou chuť!