Rádi vám poradíme: +420 734 644 944 | info@nejodstavnovac.cz
Jó, třešně zrály… a zrají zas! Proč si dopřát zdravé třešně?

Lahodné třešně už se červenají na stromech. Vyrazte si nějaké posbírat nebo nakoupit na trhu. Třešně mají spoustu pozitiv pro lidský organismus - umí ulevit od svalové bolesti, prospívají srdci a dokonce pomáhají proti nespavosti! Jaké další trumfy mají v rukávu a co všechno z nich připravit?
Začíná to jahodami a pokračuje čím? No přece třešněmi! Tohle jsou první plody signalizující nadcházející léto. Krásné období plné sluníčka, koupání, grilování, dovolených, prázdnin a dalších příjemných věcí. Třešně nejsou jen lahodným letním ovocem. Skrývají v sobě neuvěřitelnou dávku živin a vitamínů, které vaše tělo uvítá. Proč si je dopřát? A v čem jsou nejlepší?
Třešně si můžete dopřát celý rok, ale řekněme si rovnou - v lednu z obchodu nechutnají zrovna dobře. Mnohem lepší je pochutnat si na nich, když zrají u nás a mají díky letnímu slunci plnou chuť. Třešně dozrávají v červnu a my si dnes povíme, proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku.
5 zdravotních benefitů třešní
Třešně obsahují řadu prospěšných živin, jako je vitamin C a antioxidanty. Výzkumy jim připisují spoustu dobrých vlastností - umí například mírnit záněty, chránit zdraví či zlepšit spánek. Samozřejmě, že jejich zdravotní přínos závisí na řadě faktorů - liší se odrůdou i četností konzumace.
1. Pomáhají proti zánětům
Zánět je součástí přirozené reakce těla na nemoc nebo zranění. Krátkodobě může být užitečný, ale dlouhodobý zánět se podílí na mnoha chronických stavech, které člověku znepříjemňují život. Ačkoliv celkově strava bohatá na ovoce, zeleninu a vlákninu záněty pomáhá snížit, třešně jsou ještě lepší a můžete je určitě zařadit do protizánětlivé diety. Vysoké procento úspěšných studií prokázalo, že třešně zánět skutečně snižují. To se týkalo všech odrůd, a také třešňové šťávy. Třešně se mohou pochlubit vysokým obsahem polyfenolů, což jsou rostlinné chemikálie, které pomáhají bojovat proti poškození buněk, snižují záněty a podporují celkové zdraví.
2. Zmírňují projevy dny
Pokud vás trápí dna, zkuste do své stravy zavést třešňové koktejly nebo jiné dobroty. Protizánětlivé vlastnosti tohoto ovoce mohou pomoci právě při této nemoci. Dna způsobuje náhlou a silnou bolest kloubů, kterou vyvolává vysoká hladina kyseliny močové v krvi. Konzumace třešní může pomoci člověku udržet tuto hladinu na střední úrovni. Studie zjistily, že užívání třešní nebo třešňového koncentrátu zvládne už za dva dny snížit hladinu o 35 %. Účinek je stejný bez ohledu na pohlaví tělesnou hmotnost, příjem alkoholu nebo užívání léků proti dně. Tak honem vyšlete děti natrhat třešňové zásoby!
3. Podporují zdravé srdce
Stejně jako u dny platí, že strava bohatá na ovoce, zeleninu a potraviny s nízkým obsahem nasycených tuků je pro zdravé srdce ideální. Přesto mohou být třešně v tomto ohledu zvlášť cenné. Vykazují totiž potenciál pro snížení krevního tlaku. Vysoký krevní tlak je rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění. Pokud s ním tedy bojujete, určitě zařaďte třešně do jídelníčku. Obsahují nejen vysoké množství antioxidantů, ale také polyfenolů a draslíku, které jsou pro snížení tlaku žádoucí.
4. Přispívají k dobrému spánku
Potíže s nespavostí trápí v dnešní době značnou část populace. Mohou být skutečně nebezpečné, pokud trvají dlouho, proto je potřeba je řešit. Víte, že třešně obsahují bohaté množství melatoninu - tzv. hormonu spánku? Právě on může významně ovlivňovat spánek a také náladu. Melatonin vyvolává ospalost, a je tak výborným parťákem pro všechny nespavce. Pokud vám nezabírá meduňka nebo teplé mléko, možná je na čase začlenit do jídelníčku vyšší množství třešní.
5. Pomáhají regenerovat po cvičení
Pravidelné cvičení je bezesporu důležitou součástí zdravého životního stylu. Může mít však za následe bolavé svaly nebo v té horší variantě, pokud ho neprovádíte správně, i zranění. Chcete předejít těmto nepříjemnostem? Doporučujeme 1,5 hodiny před cvičením popíjet třešňovou šťávu. Po týdnu byste měli pocítit zvýšenou vytrvalost a lepší svalovou regeneraci. Skvěle fungují jak třešně čerstvé, tak mražené či sušené.
Tip: Máte na zahradě třešeň a nevíte, jak zpracovat plody? Využijte domácí sušičku na ovoce. Vypeckované třešně můžete usušit a mít v zásobě na podzim či na zimu.
Třešně v mnoha podobách
Chcete-li využít výhod a schopností třešní bohatých na živiny, určitě vás bude zajímat, kolik třešní byste měli za den sníst. Odborníci doporučují zhruba jeden šálek čerstvých nebo mražených plodů denně. V případě sušeného ovoce pak stačí čtvrtina šálku.
Třešně jsou skvělé samy o sobě, ale existuje spousta kreativních kulinářských způsobů, jak si je vychutnat. Sušené třešně můžete přihodit do oblíbeného salátu, promíchat je s granolou nebo je přidat do ranní ovesné kaše. Čerstvé či mražené se uplatní v chia pudinku, třešňovém koláči nebo raw kuličkách. Skvělé jsou i třešně ve smoothie, třeba v kombinaci s banánem. Vyzkoušejte ho vyrobit ve vašem mixéru. A pokud chcete skutečné osvěžení, můžete třešně rozmixovat, přidat trochu medu a směs dát zamrazit. Výborný třešňový sorbet tak budete mít kdykoliv po ruce.