Rádi vám poradíme: +420 734 644 944 | info@nejodstavnovac.cz
Sušení potravin - na co si dát pozor a jak je skladovat?

Sušení představuje jednoduchý proces dehydratace potravin, díky kterému je můžete skladovat po dlouhou dobu. Sušením totiž z jídla odstraníte vodu potřebnou pro růst bakterií, kvasinek a plísní. Pokud potraviny dostatečně vysušíte a budete správně skladovat, budou stabilní a můžete je bez obav uchovávat při pokojové teplotě. Metoda konzervace sušením je snadná, velmi bezpečná a lze ji použít pro většinu druhů potravin (maso, ovoce a zelenina). Sušit můžete v troubě, nebo pomocí elektrické sušičky potravin. Jak potraviny na sušení připravit a na co si dát pozor?
Je důležité uvědomit si, že příprava každé potraviny je jiná. Pojďme se podívat na konkrétní nejčastější příklady:
- Sušení zeleniny
Obecná zásada - pokud rádi pojídáte zeleninu syrovou, není ji nutné před sušením předvařovat. Určité druhy je ale potřeba blanšírovat - tedy krátce povařit v horké vodě a následně vložit do vody studené. Tento krok likviduje enzymy, které by ovlivnily trvanlivost a kvalitu zeleniny. Zabráníte tím také hnědnutí plodů. Blanšírovat před sušením je vhodné kukuřici, brokolici nebo celer. Pokud se vám nechce tyto přípravy provádět, můžete se pustit do sušení už mražené zeleniny - ta bývá předvařená a připravená k dehydrataci. Ušetříte si tak místo v mrazáku.
Tip: Jak používat sušenou zeleninu? Prožeňte ji nejprve mixérem a teprve pak ji přidávejte do omáček či polévek. Snadněji do sebe nasaje vodu a vytvoříte si tímto způsobem domácí polévkové koření.
- Sušení ovoce
Před sušením je vhodné určité plody opláchnout zředěnou citronovou šťávou, aby se oddálilo zhnědnutí plodů. Ovoce se liší druh od druhu, proto si pro nejlepší výsledky raději vyhledejte konkrétní recepty. Všeobecně se doporučuje plody omýt a rozpůlit, rozčtvrtit či nakrájet na plátky. U světle zbarveného ovoce můžete také provést blanšírování.
Po sušení by se měl obsah vody v plodech pohybovat okolo 20 %. Protože ovoce schne nerovnoměrně, vyžaduje před skladováním další krok. Jakmile plody zcela vychladnou, skladujte je v igelitových pytlích nebo skleněných nádobách po dobu 7–10 dní, a denně je protřepávejte. Po uplynutí této doby ovoce skladujte dle libosti, popřípadě ho můžete rozemlít na prášek. V této době by už neměla probíhat žádná kondenzace. Pokud uvidíte v nádobě náznak vlhkosti, je to špatně! Musí zpět do sušičky ovoce. Pamatujte si, že voda rovná se bakterie. Když necháte byť jeden kousek v dávce vlhký, můžete po čase vše vyhodit, protože jídlo zplesniví.
- Sušení masa
Vyrobit si domácí Jerky nedá tolik práce, jak byste čekali. Chuťově je mnohem lepší jak to koupené, a vyjde vás také mnohem levněji. Dát si však musíte pozor na riziko škodlivých bakterií, které by mohly při sušení v sušičce přežít. Tomu předejdete tak, že maso předvaříte. Sušené maso můžete také různě marinovat. Domácí sušené maso vydrží 1-2 měsíce. Tady si lépe vede to kupované, které můžete skladovat až 1 rok.
- Sušení hub
V sušičce houby dehydratujete za 5-8 hodin. Sušit byste neměli víc než na 50 °C. Houby nakrájejte na plátky silné asi 4 mm a snažte se je rozmístit v sítu tak, aby se nepřekrývaly. Nemusíte je překrývat ani síta přesouvat, kvalitní sušička je usuší rovnoměrně. Hříbky před sušením rozhodně neoplachujte, zvýšili byste zbytečně dobu sušení. Stačí je dobře očistit nožíkem. Sušené houby uchovávejte ve sklenici s bobkovým listem, který zabrání vniknutí molů.
- Sušení bylinek
Bylinky pro přípravu čajů, mastí nebo dochucení receptů můžete jednoduše usušit ve svazcích, které zavěsíte ke stropu. Pro jejich sušení vám bude stačit několik dnů, pokud je umístíte do místnosti bez vyšší vlhkosti.
Využít však můžete i sušičku, pokud nechcete, aby to u vás doma vypadalo jako u staré bylinkářky nebo nemáte dostatek prostoru. Bylinky se suší krátce, ale pozor na příliš vysokou teplotu, která by jim ubrala na barvě i vůni. Sušte je maximálně na 38–40 °C. Pro rychlejší usušení určitě nesbírejte bylinky orosené nebo po dešti.
Jaké potraviny naopak do sušičky raději nedávat?
Vyhněte se dehydrataci potravin s vysokým obsahem tuku, jako je třeba avokádo jiné než libové maso. Obsah tuku způsobí, že jídlo rychle žlukne a je lepší ho konzumovat tak, jak je. Sušit se jinak dá opravdu všechno, klidně i meloun. Jen se připravte na to, že některé jidlo chuťově nebude tak dobré. Potraviny, které obsahují více než 90 % vody raději do sušičky nedávejte - to se týká právě toho melounu. Sušit můžete i rajčata, švestky, hrušky nebo meruňky, nicméně myslete na to, že vám nevydrží tak dlouho. Při domácím sušení v nich totiž zůstane okolo 25 % vody, a bez konzervantů je budete muset rychle spotřebovat.
Jak usušené zásoby správně skladovat?
Byla by veliká škoda, kdyby veškerá vaše práce se sušením přišla vniveč kvůli nesprávnému skladování. Máme pro vás pár rad, kterých se držet, a sušené dobroty vám mohou vydržet až 1 rok v pokojové teplotě.
- Sušené potraviny vždy skladujte ve vzduchotěsných nádobách na chladném a suchém místě.
- Snižte počet opakovaných otevírání balení a skleniček. Ideálně je skladujte po částech v množství, které můžete použít naráz..
- Omezte vzduch, světlo a teplo. Skleničky či pytlíky skladujte v temné skříni či místnosti. Zkuste zvolit tu, která je doma nejchladnější. Pro delší výdrž můžete sušené potraviny vložit do mrazáku.
- Pokud máte doma vlhko, potraviny vložte do plastových sáčků se zapínáním, které vám umožní vytlačit přebytečný vzduch. Můžete použít i vakuovačku potravin.
- Každý měsíc kontrolujte, zda se sušené potraviny nekazí - nejčastěji se setkáte s plísní. Vždy se snažte spotřebovat sušené dřív než mražené nebo konzervované jídlo.
Při sušení potravin si můžete užít skvělou zábavu, a hlavně získáte dobrý pocit z plné spíže. Podzim a zima vás tak rozhodně nezaskočí nepřipravené!