Rádi vám poradíme: +420 734 644 944 | info@nejodstavnovac.cz
Umelte si doma vlastní mouku
.jpg?vid=1&tid=30&r=G)
Už vás unavuje kupovaná celozrnná mouka, která nechutná dobře a chybí jí živiny? Nebo máte v domácnosti členy s alergií na lepek a bezlepková mouka vás stojí velkou část výplaty? Pak je čas vzít otěže do vlastních rukou a začít mlít mouku doma - s pomocí domácího mlýnku to zvládnete snadno, rychle a ušetříte nemalé peníze.
Když se pustíte do mletí vlastní mouky, získáte výživný produkt, ze kterého nebylo nic zpětně odstraněno. Mlít můžete jak celozrnnou, tak jednodruhovou mouku. Domácí výrobou získáte mouku plnou živin s bohatým obsahem otrub a klíčků, které se jinak u mouky prosévají.
Proč byste si měli mlít doma vlastní mouku?
Existují tři hlavní důvody, proč si mouku mlít doma. Mletí mouky může znít komplikovaně, ale upřímně - není. A musíme vás upozornit, že je docela návykové. Jakmile totiž začnete používat domácí mouku, už se vám ta z obchodu nebude tak zamlouvat.
1. Obsahuje živiny
Celozrnná mouka je super výživná. Věděli jste, že většina vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů se nachází v otrubách a klíčcích? Když si doma melete vlastní mouku, nezbavíte ji této přirozené součásti, na rozdíl od běžně zpracovávané mouky zakoupené v obchodě. Zpracování mouky a moderní mletí totiž odstraní 80-90 % užitečných živin.
Zajímavý je také fakt, že když se mouka rozemele a uskladní, ztratí během prvních 24 hodin většinu své nutriční hodnoty. V uzavřeném obilném zrníčku najdete obrovské množství prospěšných látek jako je draslík, železo, fosfor, vitamin A, E, B1 a B2. Jakmile se ale zrno rozemele, většina látek se začne vytrácet, což se projeví i na chuti. Domácí mouka je tedy zdravější než jakákoli mouka zakoupená v obchodě.
2. Šetří peníze
Když procházíte uličkou v obchodě, možná vás někdy až zarazí, jak moc jsou speciální mouky drahé. Ať už se jedná o bezlepkové varianty nebo nejrůznější ořechové a bio celozrnné mouky. Je mnohem ekonomičtější nakupovat speciální zrna ve velkém a vyrábět mouku doma, než platit více než dvojnásobnou částku za už zpracovanou mouku.
3. Skvěle chutná
Když se zrno rozdělí na mouku, oleje v něm obsažené velmi rychle ztuhnou, takže brzy ztratí svou dobrou chuť. Čerstvě mletá mouka ale tak rychle žluknout nezačne. Když budete mlít zrna doma, můžete také ovládat hrubost mouky. Při nízkých teplotách, které zachovávají živiny, můžete vytvářet velmi jemnou mouku nebo mouku hrubou, zkrátka takovou, jakou zrovna pro vaření a pečení potřebujete. Určitě si taky zamilujete její nadýchanost.
4. Vždy víte, co mouka obsahuje
Když melete vlastní mouku, nemůže se vám stát, že bude obsahovat zbytky sóji, ořechů nebo jiných skrytých a nežádoucích přísad, které se v běžné kupované mouce mohou objevit. Víte naprosto přesně, co melete, a tak se nemusíte bát například obsahu alergenů.
5. Mletí je relax
Domácí mletí obilí je jedinečný a uspokojivý zážitek, kterých v dnešním uspěchaném světě mnoho není. Když budete péct domácí chléb nebo koláč, můžete konečně trochu zpomalit.
Proč jsou zrna důležitá?
V poslední době se obiloviny staly kontroverzní skupinou potravin. Někteří odborníci tvrdí, že obilná zrna jsou vhodnou součástí zdravé výživy a důležitým zdrojem živin, včetně vlákniny, vitamínů a minerálů. Na druhou stranu si někteří myslí, že obilí je problém hlavně kvůli modernímu způsobu, jakým ho dnes zpracováváme a konzumujeme. Ten ve skutečnosti vůbec nevyužívá potenciál a výhody obilných zrn.
Konzumace celých zrn je nejlepší způsob, jak si živiny dopřát. Nikdo z nás však obilí jen tak chroupat nebude. Domácí mletí celozrnné mouky je proto nejlepší a chutná možnost, jak si obiloviny dopřát.
Co všechno lze mlít v domácím mlýnku?
Dnešní domácí mlýnky zvládají velmi širokou škálu obilí, semen a ořechů. Patří mezi ně například pšenice, žito, kukuřice, rýže, ječmen, oves, pohanka, proso, quinoa, hrách, mungo fazole nebo čočka. Mlít a drtit můžete i ořechy, rýži, sóju, cizrnu, těstoviny nebo koření.
Když si melete vlastní mouku, máte nekonečné možnosti! Mějte však na paměti, že kvalita použitých zrn určuje kvalitu mouky, kterou nakonec vyrobíte. Začněte tedy kvalitním obilím, nejlépe organickým.
Domácí mlýnky jsou skvělé i pro výrobu ořechové mouky. Můžete si tak kdykoliv dopřát třeba domácí mandlovou nebo kokosovou mouku.
Jak skladovat obilná zrna?
Doba použitelnosti zrn je rozhodně delší než doba trvanlivosti namleté mouky. Pokud jsou skladovány ve vzduchotěsných obalech a na suchém, tmavém a chladném místě, můžete je uchovávat až po dobu 6 měsíců. Pokud máte místo v mrazáku, je také perfektní možností celá zrna zmrazit. Mráz totiž pomáhá zlikvidovat i drobný hmyz nebo jeho vajíčka, která se mezi obilím mohou vyskytnout.
Jak skladovat mouku a jak dlouho vydrží?
S moukou už to tak snadno nejde. Domácí namletou mouku byste měli spotřebovat do 24 hodin, abyste využili všechny živiny. Vždy proto melte jen množství, které skutečně potřebujete. Pokud potřebujete umlít větší dávku, můžete takovou mouku skladovat při pokojové teplotě po dobu až 3 dnů nebo ji umístit do lednice po dobu až 7 dnů. Kromě toho ji můžete na 6 měsíců zmrazit v mrazáku.