Recepty z mixéru: Umixujte si netradiční marinády na grilování

Recepty z mixéru: Umixujte si netradiční marinády na grilování
Hledáte inspiraci, co dobrého si dát na zdraví? Vyzkoušejte smoothie, které vám dodá dostatek tekutin i vitamínů.

Léto pomalu klepe na dveře, přátelé a rodina se scházejí, popíjejí pivo a limonádu, zatímco se kouřová vůně ze zahradního grilu snáší na terasu. Dokonce i kuchař může relaxovat venku a povídat si s hosty. Kdo by nemiloval grilování! Ozvláštněte ho letos zajímavými marinádami, které vám pomůže zpracovat domácí mixér.

Japonská Yakiniku marináda

I japonci si umí užít grilovačku. Pokud máte rádi japonskou kuchyni, s yakiniku jste se nejspíš setkali, protože patří mezi nejoblíbenější národní jídla. Ideální marináda pro hovězí maso nakrájené na tenké plátky, použít ale můžete i jiný druh masa. Množství je určeno pro 300 g steak.


Suroviny:

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 1/2 lžíce cukru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce bílého sezamu
  • 50g čerstvého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • kimči z jarní cibulky (na ozdobu)
 

Všechny přísady kromě sezamových semínek vložte do mixéru a dobře umixujte. Ke konci přidejte sezamová semínka. Maso marinujte nejméně dvě hodiny, nejlépe však přes noc v lednici.

Indická marináda

Tato všestranná indická směs funguje jako kari pasta i marináda. Ideální je pro přípravu chutných dobroty z masa, ryb nebo zeleniny. Množství je určeno pro cca 500 g masa nebo zeleniny.

  • 2 malé cibule, červená nebo bílá 
  • 1 červená paprika nebo 10 g rajčatového protlaku
  • 50 ml obyčejného jogurtu
  • 1 lžička soli
  • 3 stroužky česneku
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 velká čerstvá chilli paprička nebo 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička koření garam masala
  • 2 lžíce medu
 

Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte dohladka. Pokud nemáte mixér, můžete vše nakrájet na drobné kousky a utřít v hmoždíři. Tuto směs můžete použít jako marinádu, když přidáte trochu oleje. Pokud budete takto naložené suroviny připravovat na pánvi, můžete přidat ještě skořici a kardamom. Jestli máte chuť na klasické kari, přilejte do pánve kokosové mléko. Marinádu můžete konzumovat taky samostatně, ideálně s indickým chlebem naan.

 
Odeslat článek známému   Vytisknout