Rádi vám poradíme: +420 734 644 944 | info@nejodstavnovac.cz
Recepty z mixéru: Umixujte si netradiční marinády na grilování

Léto pomalu klepe na dveře, přátelé a rodina se scházejí, popíjejí pivo a limonádu, zatímco se kouřová vůně ze zahradního grilu snáší na terasu. Dokonce i kuchař může relaxovat venku a povídat si s hosty. Kdo by nemiloval grilování! Ozvláštněte ho letos zajímavými marinádami, které vám pomůže zpracovat domácí mixér.
Japonská Yakiniku marináda
I japonci si umí užít grilovačku. Pokud máte rádi japonskou kuchyni, s yakiniku jste se nejspíš setkali, protože patří mezi nejoblíbenější národní jídla. Ideální marináda pro hovězí maso nakrájené na tenké plátky, použít ale můžete i jiný druh masa. Množství je určeno pro 300 g steak.
Suroviny:
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 1/2 lžíce cukru
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce bílého sezamu
- 50g čerstvého zázvoru
- 4 stroužky česneku
- kimči z jarní cibulky (na ozdobu)
Všechny přísady kromě sezamových semínek vložte do mixéru a dobře umixujte. Ke konci přidejte sezamová semínka. Maso marinujte nejméně dvě hodiny, nejlépe však přes noc v lednici.
Indická marináda
Tato všestranná indická směs funguje jako kari pasta i marináda. Ideální je pro přípravu chutných dobroty z masa, ryb nebo zeleniny. Množství je určeno pro cca 500 g masa nebo zeleniny.
- 2 malé cibule, červená nebo bílá
- 1 červená paprika nebo 10 g rajčatového protlaku
- 50 ml obyčejného jogurtu
- 1 lžička soli
- 3 stroužky česneku
- 20 g čerstvého zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 1 velká čerstvá chilli paprička nebo 1 lžička mletého chilli
- 1 lžička koření garam masala
- 2 lžíce medu
Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte dohladka. Pokud nemáte mixér, můžete vše nakrájet na drobné kousky a utřít v hmoždíři. Tuto směs můžete použít jako marinádu, když přidáte trochu oleje. Pokud budete takto naložené suroviny připravovat na pánvi, můžete přidat ještě skořici a kardamom. Jestli máte chuť na klasické kari, přilejte do pánve kokosové mléko. Marinádu můžete konzumovat taky samostatně, ideálně s indickým chlebem naan.