Rádi vám poradíme: +420 734 644 944 | info@nejodstavnovac.cz
Léto ještě nekončí! Vyrobte si lahodné marmelády

Uchovejte si kousek léta ve skleničce s marmeládou. Příprava domácí marmelády je jednoduchá a zvládne ji každý. V našem článku se dozvíte, jak dosáhnout ideální hustoty a chuti i další zajímavé triky.
Namazat si křupavý chléb dobrým máslem a kvalitní domácí marmeládou...tomu málokdo odolá. Užívat si ji navíc můžete i na podzim a v zimě, kdy už sluníčko nemá moc síly a vám se zasteskne po teplých dnech. V té malé skleničce se totiž skrývá kousek léta. Pokud máte doma ovocné stromy či keříky s jahodami, malinami nebo jiným ovocem, nic vám nebrání pustit se do výroby domácí marmelády. Zdravé, plné těch nejlepších surovin. Jak vyrobit tu nejlepší se dozvíte v našem článku.
Výroba domácí marmelády
Domácí džem, to je lahůdka, která se dělá s láskou. Strávit odpoledne přípravou ovoce, jeho vaření s cukrem a troškou citronové šťávy a následné plnění skleniček může být docela dobrou relaxační aktivitou, pokud se zrovna nerozhodnete zpracovávat úrodu z celého hektarového sadu. Odměnou by vám měla být dávka husté a chutné marmelády, kterou můžete uschovat ve spíži nebo ji darovat vašim blízkým.
Před samotnou přípravou se nejprve rozhodněte, z jakého ovoce budete marmeládu vařit. Ideální je brát ohled na sezónu a vybrat si ovoce, které zrovna dozrává. Aby měl váš džem dobrou konzistenci, je třeba obsah pektinu, který se nachází třeba v angreštu, rybízu, citrusech nebo borůvkách. Pokud volíte jiné plody, pektin můžete přidat v podobě želírovacích prostředků. Udělat marmeládu lze i bez něho, ale vyžaduje to trochu cviku.
Příprava marmelády není nic složitého. Ovoce rozvařte s cukrem, vodou a kořením. Určitě se nebojte experimentovat a zkoušet nejrůznější kombinace. I to je výhoda domácí marmelády - nejste omezení nabídkou z obchodu. Klidně se proto nebojte přidat třeba trošku alkoholu, vyzkoušet marmeládu s bylinkami, kořením nebo zrnky kávy či čokoládou. Jakmile budou suroviny rozvařené, je třeba buďto zahustit nebo redukovat. Když se rozhodnete pro druhý způsob, myslete na to, že chutě zesílí, tak ať vaše marmeláda není příliš sladká nebo silně kořeněná.
Až budete mít hotovo, přendejte džem do ČISTÝCH zavařovacích sklenic (ideální je předem je vyvařit) a dejte se do sterilování. To lze provést v troubě s trochou vody na plechu nebo v zavařovacím hrnci. Marmeláda vám vydrží velmi dlouho, je ale vhodné si na cedulku skleničky napsat datum zavařování a příchuť.
Tip: Pro rychlejší zpracování ovoce a hladký džem můžete suroviny rozmixovat v mixéru. Některé z nich umí i vařit (třeba také polévky), takže si marmeládu můžete předpřipravit v něm. Další možností je vyrobit domácí marmeládu v domácí pekárně.
Tipy pro optimální konzistenci
Dobrou marmeládu můžete pořídit i v obchodě, ale v regálech najdete i horší exempláře. A když máte doma spoustu ovoce, proč si nevyrobit vlastní dobrotu? Může se však stát, že se vám nebude dařit podle vašich představ a marmeláda bude příliš řídká nebo hustá. Máme pro vás pár tipů, jak odstranit nejčastější problémy.
1. Jen si počkejte
Dodrželi jste recept do posledního písmenka a dokonce jste testovali džem na hustotu tak, že jste trochu do uvařené marmelády vložili ledovou lžičku z mrazáku. Stále ale ve skleničkách vypadá příliš tekutá? Je dost možné, že zkrátka jen potřebujete počkat. Některým džemům (zejména jahodovým) trvá úplné vychladnutí déle a zgelovatění déle, než byste čekali. Nechte sklenice odležet při pokojové teplotě přes noc nebo si jednu sklenici dejte do lednice a vše zkontrolujte ráno.
2. Přidejte chia semínka
Rychlou marmeládu můžete připravit rozmačkáním ovoce a cukru s několika lžícemi chia semínek, protože chia semínka mají přirozené želírovací schopnosti. Tyto gelovací vlastnosti lze také použít v již v hotových skleničkách. Na zhruba 200 g marmelády stačí lžíce chia semínek, které ve skleničce promíchejte a nechte, ať se spojí. Džem můžete také s chia semínky rozmixovat v mixéru, aby nebyly tolik výrazné. Vaší marmeládě tímto způsobem přidáte i vítané živiny, vitamíny a minerály.
3. Uvařte to znovu a přidejte pektin
Pokud se vám i po čekání zdá, že je džem stále příliš řídký, vyklopte marmeládu zpět do hrnce a povařte ji znovu. Přidat můžete pektin - pokud předtím nebyl v receptu. Jeho následné přidání při opětovném vaření téměř zaručuje, že marmeláda bude lépe tuhnout. Lžíci práškového pektinu všlehejte do džemu při vaření, vyzkoušejte hustotu a případně přidejte další lžíci.
5. Dovařte marmeládu na plechu v troubě
Namísto opětovného zahuštění džemu na sporáku nalijte marmeládu na plech s vysokým okrajem a sušte ho v troubě na nízkou teplotu zhruba hodinu. Tímto se koncentruje chuť a sníží se vlhkost džemu bez nutnosti míchání a vaření.
Hotovou marmeládu skladujte na suchém a tmavém místě. Pokud ji skutečně dobře zavaříte, vydrží vám roky. Po otevření ji však uschovejte v lednici a snězte do 3 týdnů.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv marmeládu, věříme, že vám naše tipy pomohou k těm nejlepším výsledkům. Až si budete v zimě mazat palačinky svým vlastním džemem, určitě na sebe budete pyšní.