Rádi vám poradíme: +420 734 644 944 | info@nejodstavnovac.cz
Jak poznat kvalitní lněný olej?

Lněné semínko a z něho lisovaný olej si umí poradit s menstruačními bolestmi, je prospěšný při dietě, udržuje zdravé srdce, pokožku a dokonce se spojuje i s léčbou rakoviny. To vše ale pouze v případě, že použijete olej čerstvý! Jak poznat kvalitní olej? A může být lněný olej dokonce toxický?
Rádi byste do svého jídelníčku zařadili lněný olej? Není se čemu divit, tento olej patří mezi často opomíjené, ale velmi zdravé suroviny, které najdou uplatnění nejen ve stravování, ale také třeba kosmetice. V minulých článcích jsme si už mnoho o lněném oleji řekli. Pověděli jsme si, v čem všem je tělu prospěšný a jak ho doma lisovat. Dnes bychom vám rádi pověděli, jak poznat skutečně kvalitní lněný olej, který tělu nebude škodit. I to se totiž může stát.
Dnešní doba opět přeje zdravému stravování. Přestože žijeme v blahobytu a o jídlo není nouze, spousta obyvatel naší krásné zeměkoule nezvládá přísun kalorických potravin udržet na uzdě. A tak mnoho lidí bojuje s obezitou a z ní vyplývajícími chorobami. Naštěstí se na výsluní dostává zdravý životní styl, který se týká nejen sportování, ale i vhodného jídelníčku.
Mezi základ zdravé stravy určitě patří i oleje. Dnes už víme, že tuk není jen špatný, ale tělo ho ke svému správnému fungování vyžaduje. A tak všichni kupujeme nejen panenské olivové oleje, ale i další možné. Olej z dýňových semínek, avokádový olej, konopný, ořechový, kokosový a spoustu dalších. Jsme přesvědčení, že tělu dodáváme jen to nejlepší, a tak neváháme za speciální oleje dát i tučné peníze.
Draze zaplacené nekvalitní zboží
Je určitě skvělé, že chceme tělu dodat vitamíny a minerály, které jsou v olejích obsažené. Málokdo z nás se ale zamýšlí nad tím, co vlastně v lahvičce kupujeme. I sebelepší olej totiž může degradovat například špatné skladování. A tak se ze zdravé suroviny může stát dokonce i toxický jed.
Výrobci se předhánějí v nálepkách bio, eko a všemožných certifikacích. Málokterý z nich ale při distribuci splňuje vhodné skladovací podmínky. Ty se nadále prohlubují uložením zboží v obchodech.
Aby se konzumace oleje v těle účinně projevila a byla zdraví nezávadná, je nutné ho konzumovat skutečně čerstvý. Zde ale nastává problém. Když se podíváte na pulty obchodů, můžete narazit na velmi odlišnou dobu trvanlivosti. A to od tří měsíců až po jeden rok. Stejně jako jinde i v tomto odvětví panuje konkurence a žádný z výrobců nechce distribuovat olej, který se rychle kazí. Proto se navzájem předhánějí s expirační lhůtou. V kombinaci s uskladněním v teple, na osvětleném regálu a někdy dokonce i v plastových lahvích pak vzniká velký problém.
Lněný olej se smí užívat opravdu čerstvý. Doba spotřeby nesmí být delší než 3 měsíce od počátku lisování. Skladovat ho musíte vždy v lednici, v tmavé skleněné lahvi. Samozřejmostí je také lisování za studena, které v něm udrží prospěšné látky. Kvalitní lněný olej by měl obsahovat více jak 60% kyseliny linolenové (omega-3).
Dle rozsáhlých testů, které prováděla firma Bohemia Olej se prokázalo, že olej, který se skladuje v pokojové teplotě by se měl spotřebovat dokonce do 2 měsíců od vylisování. Po uplynutí této doby začne probíhat oxidační rozklad nenasycených mastných kyselin na trans mastné kyseliny, které mohou být pro organismus škodlivé. Vystavují tělo oxidačnímu stresu a buňkám dodávají množství toxinů. Ty se jich zbavují tím způsobem, že tyto látky ukládají do tukových buněk v těle. Jeho konzumace tak může být opravdu nebezpečná, což nikdo z nás jistě nechce.
Ze všeho nejlépe proto skutečně vychází, pokud budete lněný olej lisovat doma. Využít můžete například domácí lis YODA, který zvládne vylisovat i spoustu dalších surovin. Jedině tak totiž budete stoprocentně vědět, že do svého těla přivádíte prospěšné látky, nikoliv nezdravý jed.