Rádi vám poradíme: +420 734 644 944 | info@nejodstavnovac.cz
Jak vybrat domácí mlýnek na obilí

Mlít si doma vlastní mouku můžete snadno pomocí domácího mlýnku na obilí. Proč? Už během 24 hodin po namletí ztrácí mouka většinu své nutriční hodnoty. Ta domácí navíc obsahuje i otruby a klíčky, může být ořechová i bezlepková. Jak vybrat nejlepší domácí mlýnek na obilí vám povíme v dnešním článku.
Mouka mletá doma je zdravější, čerstvější a při její přípravě si budete připadat jako skuteční průkopníci. Dělat si všechno doma sami je komplikované, ale namlít si vlastní mouku nemusí být tak těžké, jak se na první pohled zdá. Potřebovat k tomu budete jen kvalitní mlýnek a můžete si v pohodlí domova dopřát klasickou, stejně jako bezlepkovou či ořechovou mouku té nejlepší kvality. Jak vybrat ten nejlepší domácí mlýnek na obilí vám poradíme v dnešním článku.
Když se rozhodneme mlít si vlastní obilí doma, můžeme získat mnohem víc, než v případě, kdy zakoupíme mouku v obchodě. Máme možnost umlít si ji čerstvou a uchovat v ní důležité živiny (víte, že už během prvních 24 hodin po mletí ztratí mouka většinu své nutriční hodnoty?). Zůstanou nám otruby a můžeme si připravit mouku celozrnnou a mnohem zdravější. V domácím mlýnku umeleme také klíčky, které se v průmyslovém mletí odstraňují, protože obsahují oleje, které by v dlouho uložené mouce mohly žluknout. A většina vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů je právě v klíčcích a otrubách.
Tip: Domácí mleté mouce jsme se podrobněji věnovali ve speciálním článku, který si můžete přečíst zde.
Vybíráme domácí mlýnek na mouku
Než se pustíte do nákupu domácího mlýnku, měli byste si položit několik otázek:
- Chci ruční nebo elektrický mlýnek na obilí? Mechanické mlýnky vyžadují k provozu hodně času a vytrvalosti, ovšem vynikají v mletí hrubé mouky. Elektrické mlýnky se neobejdou bez elektrické energie, ale jsou nejlepší volbou pro výrobu hladké mouky jako je ta, která se výhradně používá na pečení.
- K čemu budu mlýnek používat? Konzistence mletí se liší model od modelu. Zvažte proto, zda budete potřebovat mouku hladkou či hrubou. Některé mlýnky zvládají vyrábět i vločky, pokud tedy rádi snídáte musli, bude pro vás takový výrobek jistě atraktivní.
- Když si vyberu přístroj, který produkuje nadměrný hluk, nebude to vadit mně, mé rodině nebo sousedům? Některé mlýnky totiž umí být poměrně hlasité, hlavně ty elektrické, které jsou kvůli použité mechanice hlučnější.
- Nebude mi vadit moučný prach z mého mlýnku? Pokud máte doma malé děti nebo trpíte na astma, může moučný prach způsobovat problémy. Je proto dobré vědět, že manuální mlýnky mají tendenci produkovat do okolí méně prachu než mlýnky elektrické.
- Jaké je moje cenové rozpětí? Cena kuchyňských mlýnků na obilí je různá. Začíná zhruba na 4 000 Kč a vyhoupnout se může až na 30 000 Kč. V souvislosti s ní jde většinou ruku v ruce kvalita, prodloužená záruka či rychlost mletí. Možná ale nebudete potřebovat ten nejlepší mlýnek, který umí semlít 200 g mouky za minutu. Bude vám bohatě stačit poloviční rychlost, často i za poloviční cenu. Vždy vybírejte s rozmyslem.
Typy domácích mlýnků na obilí
Tito kuchynští pomocníci jsou vesměs vyrobeni z masivního dřeva a obsahují mlecí kameny z přírodního kamene nebo nejrůznějších směsí (keramika, korund a další). Rozdělit je můžeme do dvou kategorií na mlýnky ruční a elektrické.
Ruční mlýnky na obilí 
Obilí je potřeba mlít ručně, pomocí kliky.
Výhody:
- Žádná elektřina - nebudete k provozu potřebovat zásuvku v blízkosti a nebudete používáním zvyšovat svůj účet za elektřinu. Takový mlýnek můžete používat klidně i na chatě, kde není zavedena elektřina. Neohrozí vás ani žádný výpadek proudu v důsledku bouřky nebo jiné přírodní události. Mouku si umelete vždycky.
- Potrénujete svalstvo - namlít mouku v ručním mlýnku dá občas pořádnou fušku. Připravte se na to, že vaše ruce už nebudou potřebovat posilování ve fitku. Vlastně si pravidelným mletím skvěle zpevníte celou horní polovinu těla.
- Můžete mlít mastná semínka a ořechy - Ruční mlýnek vám umožňuje umlít olejnatá semena, zrna nebo ořechy. Nehrozí mu tímto žádné poškození. Je libo domácí arašídové nebo mandlové máslo?
- Nostalgie - pokud se řadíte mezi milovníky vintage stylu a starožitností, ruční mlýnek na mouku vám prostě v domácnosti nesmí chybět. Při mletí si skvěle psychicky odpočinete a budete mít dobrý pocit z vlastnoručně odvedené práce.
Nevýhody:
- Montáž na pevný povrch - ruční mlýnek na obilí musíte namontovat na stůl nebo desku stolu, abyste ho mohli používat co nejpohodlněji.
- Čas - umlít mouku pomocí ručního mlýnku trvá mnohem déle než v případě elektrického modelu. Obzvlášť, pokud potřebujete naráz umlít větší množství.
- Hmotnost - některé ruční mlýnky jsou velmi těžké. Pokud ho budete zvedat a manipulovat s ním, dost se nadřete.
Elektrické mlýnky na obilí
Mletí zařizuje motorek, který zrnka téměř bez práce rozdrtí na mouku.
Výhody:
- Snadné použití - mlýnek jednoduše zapojíte do elektřiny, nasypete zrní a spustíte mletí. Není třeba ho upínat k desce ani nijak složitě instalovat.
- Rychlost - lepší mlýnky zvládnou umlít 200 g hladké mouky už za pouhé dvě minuty.
- Nastavení mletí - nastavení hrubosti mletí je stejně snadné jako otočení snímače. Většinou máte na výběr různou hrubost, kterou jednoduše zvolíte příslušným ovladačem (páčkou, knoflíkem).
Nevýhody:
- Hlučnost - elektrický mlýnek umí být řádně hlučný. Většinou ho lze přirovnat třeba k vysavači. Používáte ho ovšem obvykle pár minut.
- Závislost na elektřině - pokud vám vypnou proud, nic nenamelete.
- Žádné olejnaté produkty - v elektrickém mlýnku nelze mlít ořechy, semínka a další olejnaté suroviny. Mohly by poškodit mlecí mechaniku. Pokud byste si přáli mlít i takové suroviny, pořiďte si raději lis na olej.
Počáteční cena domácího mlýnku není nejmenší, ale vnímejte to jako investici. Mlýnek vám poskytne perfektní čerstvou mouku plnou živin, ze které je radost péct. Navíc můžete obilná zrna skladovat mnohem déle než pytle s moukou a připravíte si i mouku bezlepkovou nebo ořechovou.