Rádi vám poradíme: +420 734 644 944 | info@nejodstavnovac.cz
Jaké suroviny nedávat do sušičky potravin

Dehydratace je skvělý způsob, jak uchovat oblíbené a kvalitní jídlo na další týdny, měsíce a možná i roky, aniž byste jimi museli plnit mrazák nebo ztratily na své hodnotě. Sušit můžete bylinky, ovoce, zeleninu, maso a další dobroty. Ostatně, které potraviny a jak je sušit jsme už rozebírali v předchozích článcích. Dnes si řekneme, které potraviny naopak do sušičky nepatří.
I když téměř každá potravina představuje vhodného kandidáta na dehydratování, existuje i několik takových, které byste sušit neměli. Buďto proto, že mají následně špatnou chuť nebo ztrácejí svou nutriční hodnotu. U některých potravin je však sušení velmi špatná volba - mohou být nebezpečné. Pojďme si povědět, které potraviny nejsou na sušení vhodné a jaká je jejich případná alternativa, kterou vyzkoušet můžete.
10 potravin, které byste neměli sušit - a proč
- Avokádo
Avokádo je vynikající a navíc je plné živin. To je důvod, proč ho tolik lidí miluje. Bohužel však avokádo v sušičce špatně drží. Mají neuvěřitelně vysoký obsah tuku – což je u ovoce nebo zeleniny neobvyklé – a sušením avokáda nejenže vznikne konečný produkt, který je kožovitý a nedobrý na chuť, ale také se velmi rychle kazí. Je známo, že dehydratované avokádo žlukne velmi brzy po dokončení procesu dehydratace. Ušetřete si starosti a vynechejte sušičku. Čerstvé avokádo stejně chutná nejlépe.
- Olivy
Olivy sušit můžete, ale opravdu není moc pádných důvodů, proč byste to měli dělat. Dehydratované olivy nechutnají zrovna nejlépe a navíc ani nevydrží nějak dlouho. Raději je naložte do oleje nebo nálevu.
- Soda, džusy, voda
Upřímně si nejsme jisti, proč byste chtěli dehydratovat nápoje, a to zejména vodu, věřte ale, že se najde spousta lidí, kteří se opravdu na tuto věc ptají. Logicky, nejsme si jisti, jak by se to vůbec dalo provést.
Pokud si chcete uložit džus nebo vodu na později, vaší nejlepší možností je uchovat je v plechovce. Můžete je také zmrazit. Tyto metody vám umožní zkonzumovat je později, aniž by ztratili něco na své chuti.
- Koření a dochucovadla
Je určitě skvělé mít k dispozici domácí kečup, aniž byste museli cokoliv rozmrazovat, ale není dobrý nápad koření a dochucovadla sušit doma. Vyvarujte se dehydratování kupovaných dochucovadel ( a skutečně všeho dalšího, co obsahuje prezervativy a aditiva), protože jsou velmi často plné chemikálií, tuků, cukru a dalších nevhodných ingrediencí. Nevyužívejte je ani na nakládání potravin, které chcete sušit. Sušení by neprobíhalo dobře a bezpečně.
Raději je uschovejte na poličku do spíže. Samy o sobě vydrží velmi dlouho, takže jejich dehydratace vlastně není nutná. Pokud chcete zmenšit jejich objem a váhu, protože byste je rádi vzali na túru do hor, raději je přemístěte do menších lahviček, které se tolik nepronesou.
- Prorostlá masa
Není dobrý nápad sušit maso, které obsahuje vysoké množství tuku. Slanina, bůček nebo velmi prorostlé maso se sice sušit dá, ale tento proces vám bude trvat neskutečně dlouho. Navíc často tuk v mase začne žluknout v několika týdnech. Raději zkuste dehydratovat libové maso nakrájené na tenké plátky, jako je třeba kuřecí, hovězí nebo rybí. Vyrobíte si tak parádní domácí jerky.
- Máslo
Stejně jako tučná masa není ani máslo vhodné pro dehydrataci, protože obsahuje mnoho tuku. Právě tuk zabraňuje tomu, aby se máslo dehydratovalo efektivně. Sušené máslo můžete pořídit v obchodě, které sice nevzniklo zcela přírodní cestou, ale bude lepší investicí vašeho času a peněz, než snaha vysušit klasické máslo po domácku.
- Mléko
Občas je možné dehydratovat odstředěné mléko nebo to s obsahem 1 % tuku, ale bude to docela výzva. Jakmile totiž začnete mléko zahřívat v sušičce, velmi často tím eliminujete jeho nutriční hodnotu. Je mnohem lepší koupit si sušené mléko v obchodě.
- Vejce
Sušení vajec je kontroverzní a poměrně komplikované. V jednom z minulých článků jsme vám dávali určité tipy, tak se můžete podívat, jakým způsobem je možné vajíčka sušit. V obchodě je možné sušená vejce koupit, ale někteří lidé si raději suší svoje domácí.
Důvod, proč vám to nemůžeme zcela doporučit je ten že je poměrně komplikované následně sušená domácí vejce používat.
Můžete to vyzkoušet tak, že vajíčko rozklepnete a rozšleháte tak, aby se žloutek spojil s bílkem. Takto zpracovaná sušená nebo mražená vejce můžete později využít jako míchaná vajíčka a připravit je na pánvi. Jinak je ale jejich použití problematické. Nejnáročnější s nimi bude pečení. Promyslete si proto, jestli se vám jejich sušení vyplatí. Ať zbytečně neplýtváte drahoceným časem.
- Ořechy
Ořechy obsahují vysoký podíl tuku. To je zároveň dobrá i špatná zpráva. Tuk v nich obsažený je zdravý a díky němu vydrží poměrně dlouho skladované ve spíži. Bohužel právě jejich vysoký obsah tuku z nich dělá špatného kandidáta na umístění do sušičky.
- Sýr
Můžete vyzkoušet sušit sýr, ale buďte extra opatrní, když se do toho pustíte. Stejně jako ořechy, maso a máslo mají sýry mnoho tuku. Žluknou a kazí se mnohem rychleji a dle našeho názoru se jejich sušení prostě nevyplatí. Sušený sýr v prášku si raději kupte v obchodě. Pokud máte doma velké zásoby čerstvého sýra, lepší než ho sušit bude skladovat ho v mrazáku.
Pro nejlepší výsledky sušení potravin používejte kvalitní sušičku. Vybrat si nějakou můžete třeba tady. Jak vybrat tu nejlepší se dozvíte ve speciálním článku.